Плевнелиев поиска НС да предложи не един, а няколко кандидати за КС

Плевнелиев поиска НС да предложи не един, а няколко кандидати за КС
Плевнелиев беше на официално посещение в Йерусалим. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Парламентът да предложи не един, а няколко кандидати за конституционен съдия, призова президентът Росен Плевнелиев.

Коментарът на Плевнелиев беше по повод сигналите, които постъпиха преди дни срещу номинираната за Конституционния съд (КС) от СДС Галя Гугушева, пише Дарик.

За единият от сигналите срещу Гугушева, която е вторият издигнат кандидат от СДС, след като президентът Петър Стоянов отказа номинацията, се знае, че е за пране на парти от офшорни дружества на близките й.

Президентът заяви, че не разбира защо трябва да има само един кандидат за КС, както и защо той трябва да бъде посочен само от една партия.

„Не е необходимо в бързината да пропускаме отговори на важни въпроси", каза Плевнелиев.

Според държавния глава кандидатите за конституционен съдия трябва да са няколко, така, както в момента трима се борят за поста главен прокурор.

„Бих окуражил парламента да представи повече кандидати, нека те да се съревновават и най-достойният да отиде в Конституционния съд", коментира президентът Плевнелиев.

„Напредваме. Планирал съм в средата на януари да имаме Консултативен съвет по национална сигурност, който ще разгледа цялата тема за Близкия Изток, но се надявам до тогава да имаме и окончателни резултати", така Плевнелиев коментира хода на разследването на атентата в Бургас.

Той добави, че не е министър-председател, нито министър на външните работи, за да може да каже „кой, къде и какво прави в момента", но увери, че  целият свят работи за разследването.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #КС #Конституционен съд #Парламент #кандидат #конституционен съдия #Галя Гугушева #СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници