ДСБ решава с „Единство" съдбата на десницата

ДСБ решава с „Единство" съдбата на десницата
Костов каза, че ДСБ не се интересува от случващото се в СДС, тъй като „човек не се интересува от хора, които са се отказали от него или се стреми да се предпази от такива контакти". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ДСБ ще разговаря с граждансктото движение „Единство", което искало да обедини десницата, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той допълни, че целта на срещата ще бъде Синята коалиция, предаде БНТ.

Костов каза, че ДСБ не се интересува от случващото се в СДС, тъй като „човек не се интересува от хора, които са се отказали от него или се стреми да се предпази от такива контакти".

От ДСБ подкрепят твърдо инициативния комитет за това да се гласува с „не" на референдума за ядрената централа през януари.

По думите на Иван Костов ядрена енергетика може да се развива и по други начини, не чрез АЕЦ „Белене".

Лидерът на ДСБ се обърна към медиите първите съботи на януари да бъдат използвани за публичен дебат, в който хората да се информират за престоящото национално допитване.

По този повод Костов отправи лична покана за дебати към премиера Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев, който беше инициатор за събирането на необходимия брой подписи за организирането на национален референдум по темата.

Костов призова Борисов и Станишев да се изправят пред българската общественост и да дадат своите аргументи, за да могат хората да гласуват и „да не се пропилява възможността българското общество да приеме демократичността в себе си".

„Вижте колко е чиста ситуацията в момента, имаме непартийна, непартизанска теза на обществения интерес - да има ли нова ядрена централа или да няма. Това трябва да се дебатира от всички общественици, да застанат пред хората и да си кажат аргументите", смята Костов.

Костов посочи, че има две непартийни тези на два инициативни комитета, тъй като това е въпрос на най-висш национален интерес. Макар и в голяма степен въпросът с референдума да е политически, той е и обществен.

„Къде ще бяга Станишев сега, аз съм му обещал, че ще застане рано или късно срещу мен и моите колеги и ще трябва да защитава тази огромна измама „Белене" пред хората, това е най-голямата измама на посткомунистическия преход. Няма къде да ходи, а ще застане пред нас. Тя, измамата, е толкова видима, прозрачна и плитка, че при първото чукване с един конкретен факт, тя се разпада във всичките посоки", каза още Костов.

#Иван Костов #ДСБ #ГЕРБ #министър-председател #„Единство" #референдум #инициативен комитет #дебати #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници