Костов: Борисов губи авторитет в Европа и ние ставаме за смях!

Костов: Борисов губи авторитет в Европа и ние ставаме за смях!
Коментарът на лидера на ДСБ беше провокиран от получените в правната комисия два сигнала срещу издигнатата от СДС за съдия в КС Галя Гугушева. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Борисов губи авторитет в Европа и ние ставаме за смях заедно с него, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по повод казуса с избора на конституционен съдия.

Костов сподели пред БНТ, че гледа изключително критично на случващото се в Конституционния съд (КС).

Според него това е позор, падащ върху гърба на премиера Борисов и неговата партия ГЕРБ, но който засяга всички.

„Сега да се каниш да повториш сигнала с Марковска... Видях и се запознах с несъстоятелните обяснения на госпожа Гугушева. Човек на 27 години (адвокат Стефан Гугушев – син на Галя Гугушева, за когото се твърди, че притежава няколко фирми, бел. ред.) да е в състояние да създаде огромна фамилия от фирми. Фирма, от която прокурор - толкова високопоставен, да взема кредити и накрая да се окаже, че тази фирма е купена от майка й на 71 години на стойност над милион", каза Костов.

Коментарът му беше провокиран от получените в правната комисия два сигнала срещу издигнатата от СДС за съдия в КС Галя Гугушева.

За единият от сигналите се знае, че е подаден от пловдивския адвокат Петър Ванев, който предостави голяма папка с документи, уличаващи Гугушева в пране на милиони чрез офшорни дружества на близките й.

„Нали живеем в България, нали е ясно за какво става дума. Това, което са написали адвокатите, които атакуват Гугушева, е подкрепено с много солидни аргументи, съмнението за пране на пари, за нечисти сделки, за подставени лица, е основателно съмнение", коментира Костов.

Според него това е достатъчно, за да не бъде избрана и Гугушева за конституционен съдия, последвайки случилото се със съдия Венета Марковска (за чието място е номинирана Гугушева), срещу която имаше постъпил анонимен сигнал, обвиняващ я в търговия с влияние, който стигна чак до Европейската комисия.

Марковска не встъпи в длъжност заради бламирането на  президента Плевнелиев по време на официалната церемония.

Заради това Борисов се обърна към СДС с молба да издигнат нов кандидат за магистрат в КС, който ГЕРБ ще подкрепи.

Мотивите на премиера да се обърне към сините беше, че СДС е най-старата дясноцентристка партия в страната и също като ГЕРБ е член на ЕНП.

От ДСБ са категорични, че ще гласуват против избора на Галя Гугушева, която трябва да бъде избрана от квотата на парламента за КС.

Относно приетия в четвъртък бюджет за 2013 г. лидерът на ДСБ каза, че не е съгласен с тезата на президента Плевнелиев, който избърза да каже, че този бюджет не е предизборен.

„Предизборен е, защото най-голямото увеличение на харчовете е за социално подпомагане. А това са пари, които се дават на общините за купуване на гласове", смята Костов.

Костов коментира и инфраструктурните проекти, които се реализират в България, заявявайки, че страната е имала изградени огромни инфраструктури и „това нещо от четири години е в тежка криза".

По неговите думи около 40% от фирмите вече не са на пазара.

„Какъв Борисов, какви ленти, какви лъжи нови се размахват пред очите на хората. Целият строителен отрасъл е в изключителна криза и не е в състояние да постигне и 50% от производството, което е давал в годините преди това", коментира още Костов.

#Иван Костов #ДСБ #ГЕРБ #министър-председател #Бойко Борисов #КС #Конституционен съд #Галя Гугушева #скандал #Венета Марковска #бюджет #инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници