Русия и САЩ на ръба на търговски конфликт

A A+ A++ A

Русия и САЩ са на път към търговски конфликт заради решението на Москва да забрани вноса на месо от Съединените щати.

Санитарните органи в Русия заявиха, че ще забранят вноса на свинско и говеждо месо от САЩ, ако то съдържа забранената в страната хранителна добавка рактопамин, използвана в животновъдството за нарастване на мускулната маса, посочи БНР.

Добавката вече е забранена в 160 държави, тъй като има съмнения, че може да бъде опасна за човешкото здраве.

САЩ твърди, че руските мерки са в противоречие с поетите от Русия задължения като страна-членка на Световната търговска организация, заради което американците поискаха да бъде отменена забраната, тъй като не е възможно производителите да се адаптират бързо към новите изисквания.

Русия е на шест място сред вносителите на американско месо, но засега власти в страната не коментират дали мерките ще доведат до недостиг на тази стока на пазара.

Търговският конфликт придоби и политически оттенък, след като експерти от Американската федерация за износ на месо обвиниха Русия, че въвежда новите изисквания в отговор на приетия от Конгреса на САЩ т.нар. „акт Магнитски".

Законът предвижда санкции срещу руски чиновници, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски, който беше разкрил злоупотреби с държавни средства.

#Русия #месо #САЩ #внос #търговия #хранителна добавка #забрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници