Шотландия иска автоматично членство в ЕС

Шотландия иска автоматично членство в ЕС
Шотландското правителство поиска среща с представители на Европейската комисия, след като председателят Жозе Барозу заяви, че Шотландия ще трябва да кандидатства за членство в ЕС, ако се отдели от Великобритания. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Шотландия ще настоява пред ЕС да бъде приета автоматично за член на блока, ако се отдели от Великобритания.

Шотландското правителство поиска среща с представители на Европейската комисия, след като председателят Жозе Барозу заяви, че Шотландия ще трябва да кандидатства за членство в ЕС, ако се отдели от Великобритания, предаде „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от „Дневник“.

Заместникът на първия министър в шотландското полуавтономно правителство Никола Стърджън каза, че властите в Единбург не са съгласни с изказването на Барозу, че шотландското членство в ЕС ще изисква същия процес, през който преминават всички държави, които са кандидати за присъединяване.

„Няма условие за премахването на договорите на ЕС от която и да е част от територията на ЕС или за отнемането на европейското гражданство от хората в страна, която е в ЕС от 40 години“, каза Стърджън.

Тя допълни, че винаги са били обсъждани специфичните условия на продължаващото членство на Шотландия в ЕС като независима държава, които да бъдат преговаряни.

„Но съществената точка в тези преговори е те да се водят в рамките на ЕС, защото в периода непосредствено след гласуването с „да“ на референдума, Шотландия все още ще е част от Великобритания и ЕС“, коментира още тя.

Британският премиер Дейвид Камерън, който настоява Шотландия да остане част от Великобритания, заяви, че коментарът на Барозу показва, че ако Шотландия се отдели, ще трябва да кандидатства наново за ЕС.

Преди два месеца Шотландия и Великобритания подписаха споразумение за провеждането на референдум за независимостта на полуавтономната област през 2014 г.

#ЕС #ЕК #членство #референдум #Шотландия #кандидатстване #Никола Стърджън #Великобритания #Европейски съюз #Европейска комисия #председател на ЕК #Жозе Барозу #Джеймс Камерън #министър-председател на Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници