Коледните празници започват, Игнажден е

Коледните празници започват, Игнажден е
В Източна България на Игнажден се празнува първата коледна вечеря, която е изцяло постна. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Свети Игнатий Богоносец, или Игнажден, дава началото на коледните празници точно на 20 декември.

Смята се, че Игнатий Богоносец е бил ученик на светия апостол и евангелист Йоан Богослов.

Прозвището му Богоносец е свързано с предание, което води началото си от Свети Симеон Метафраст, според което Свети Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Исус Христос, когато апостолите спорят за първенство.

В Източна България на Игнажден се празнува първата коледна вечеря, която е изцяло постна, отбеляза БГНЕС.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на Новата година, затова се нарича още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

Най-характерен за Игнажден е обичаят полазване. От това кой ще влезе пръв в къщата на този ден се предсказва каква ще бъде и новата година.

Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата, взима от дръвника някоя пръчка, с която разбърква огнището и пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца , кончета)".

По традиция сполазникът първо сяда за известно време върху донесените от него пръчки или слама, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро момци за момите.

На Игнажден, който от стопаните излезе пръв от къщата, щом се върне, трябва да внесе пръчки, които да остави зад вратата.

След това стопаните замесват тесто за колаци – колкото са членовете на семейството, от което откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст, за да бяга всяко зло.

Според поверието, на този ден не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът, както и не се иска и не се дава нищо назаем.

Казват, че ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша, но ако вали дъжд, ще има дъждове и плодородие. Най-добре е, ако на Игнажден и на Коледа вали сняг.

На Игнажден имен ден имат: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна и Светла.

#Нова година #трапеза #Коледа #Игнажден #имен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници