Намалиха присъдите на Ходорковски и Лебедев на 11 г.

Намалиха присъдите на Ходорковски и Лебедев на 11 г.
Милиардерът Михаил Ходорковски е в затвора от 2003 г. с официална присъда за финансови престъпления, но се превърна в най-известния политически затворник в Русия.
A A+ A++ A

Наказанието на бившия ръководител на руския енергиен гигант ЮКОС Михаил Ходорковски бе намалена от 13 г. на 11 г.

Президиумът на Московския градски съд реши да намали срока на задържането на 11 г. и на бившия ръководител на компанията „Менатеп“ Платон Лебедев, предаде БГНЕС, позовавайки се на руските агенции.

По този начин съдът частично удовлетвори надзорната жалба на адвокатите на Ходорковски и Лебедев и искането на прокуратурата.

Адвокатите на двамата ще обжалват отказа на Президиума на Московския градски съд да отмени присъдите на техните подзащитни.

„Ние имаме възможност да обжалваме решението на Президиума пред Върховния съд на Руската федерация и ще се възползваме от тази възможност“, заяви адвокатът на Михаил Ходорковски Вадим Клювгант.

„Несъмнено ние ще продължим борбата от същите позиции, от които водим делата от години. Отново ще се обърнем към Върховния съд“, подчерта той.

Милиардерът Михаил Ходорковски е в затвора от 2003 г. с официална присъда за финансови престъпления, но се превърна в най-известния политически затворник в Русия.

Преди да се озове зад решетките, той беше най-богатият човек в Русия, а личното му състояние от 8 млрд. долара го нареждаше на 30-то място в класацията на богаташите в света.

Преди ареста Михаил Ходорковски беше финансирал две от опозиционните партии и беше намекнал, че може да се захване с политика. Арестът му беше точно преди изборите.

Според втората присъда на олигарха той ще прекара в затвора допълнителни 4 години. Твърди, че когато излезе, смята да се бори за това Русия да стане силна и свободна страна.

Броени часове след президентските избори в Русия в края на 2011 г., на които Путин отново стана държавен глава, премиерът Дмитрий Медведев върна делото на Ходорковски в съда за доразглеждане.

#Русия #Михаил Ходорковски #Платон Лебедев #присъда #затвор #Юкос #„Менатеп"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници