Сърбия иска автономия по каталунски модел за косовските сърби

Сърбия иска автономия по каталунски модел за косовските сърби
Президентът на Сърбия Томислав Николич искал да постигне широк национален консенсус по въпроса с автономията на косовските сърби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия иска за сърбите от Косово „висока степен на автономия“ по модела на Каталуния в Испания.

Това гласи документ, подготвен от управляващата коалиция, който скоро ще бъде внесен в сръбския парламент, цитиран от сръбската агенция „Бета“, на която се позовава БГНЕС.

Според официално комюнике президентът на Сърбия Томислав Николич ще приеме представителите на опозиционните партии, представени в парламента, за да обсъди с тях „проектодокумент за уреждането на проблема в Косово“. В комюникето не се уточнява съдържанието на документа.

Според агенция „Бета“ Белград иска висока степен на териториална и политическа автономия за всички общини в Косово, в които сърбите са мнозинство.

Сърбия иска също този статут да бъде гарантиран от международната общност и от законите в Косово, което обяви независимост през февруари 2008 г.

Според „Бета“ Белград иска автономията да покрива всички аспекти от ежедневието - образованието, полицията, съдебната система, икономиката и финансите и изисква възможност да ги финансира.

В документа се казва, че това е отправна точка за преговорите, която „съответства на международните закони, Конституцията и желанието на народа“.

„Сърбия не признава и никога няма да признае едностранно обявената независимост от Косово“, се потвърждава в документа.

Той препоръчва предоставянето на автономия на четири общини, населени предимно със сърби в Северно Косово, които имат около 40 000 жители, както и на анклавите, разпръснати на останалата част от територията, в които живеят около 80 000 сърби.

При създаването на документа президентът Томислав Николич се е консултирал с влиятелната Сръбска православна църква и иска да постигне широк национален консенсус по въпроса, съобщават сръбските медии.

#Сърбия #Косово #Каталуния #автономия #Томислав Николич #Президент на Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници