5000 безработни помагат у дома на хора с увреждания срещу европари

5000 безработни помагат у дома на хора с увреждания срещу европари
Хората, които искат да имат домашни помощници, трябва да подадат документи в общината. Одобрените ще бъдат посетени на място от социални работници, които да преценят точно от каква помощ имат нужда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

5000 безработни ще станат домашни помощници на хора с увреждания и на самотни възрастни с 32,5 млн. лв. европари.

Парите за социални услуги ще бъдат насочени към 160 общини, спечелили европейски средства по схемата „Помощ в дома" по Оперативната програма „Развитие на човешки ресурси", предаде бТВ.

Според процедурата общините ще наемат безработни, ще ги обучават за домашни помощници, след което те започват да обикалят домовете на хора с увреждания и на самотни възрастни, за да им помагат в ежедневните грижи.

В 14 от одобрените общини това вече се случва. В останалите предстои до месец-два.

В продължение на поне 1 година заетите по схемата ще получават средната заплата за страната за заеманата длъжност. Хората, които искат да имат домашни помощници, трябва да подадат документи в общината.

Одобрените ще бъдат посетени на място от социални работници, които да преценят точно от каква помощ имат нужда. Те сами могат да избират деня и часа, в който да идва помощник в дома им. За услугата ще плащат символични суми.

В София става въпрос за няколко стотинки на час. Проектът на столичната община е за 240 000 лв. 30 безработни трябва да бъдат назначени да се грижат за около 60 нуждаещи се. Кандидатстването се очаква да стартира през февруари. Във всички одобрени общини услугата ще се финансира с евросредства до края на 2014 г. Ресурсите на общините ще стигнат за обгрижване на общо 13 000 нуждаещи се.

#схема „Помощ в дома" #безработица #хора с увреждания #възрастни хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници