Лидерът на либералдемократите в Европа притеснен за демокрацията в България

Лидерът на либералдемократите в Европа притеснен за демокрацията в България
Британският политик сър Греъм Уотсън е силно притеснен за състоянието на демокрацията в България, след като стана свидетел на опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган. Снимка: popscreen.com
A A+ A++ A

Британският политик сър Греъм Уотсън е силно притеснен за състоянието на демокрацията в България, след като стана свидетел на опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган на конгрес на партията в София в събота, пише сайтът „Еурактив“.

Лидерът на европейските либералдемократи – АЛДЕ, в чието семейство е и ДПС, изрази шока си от нападението срещу Доган, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Либералите са все по-обезпокоени за свободата и върховенството на закона при управлението на премиера Бойко Борисов. Може да се наложи ЕС да се мобилизира, за да върне страната в правия път“, пише британският евродепутат в комюнике.

„Надявам се правителството да предприеме бързи действия за установяване на силите зад този опит за убийство и за изправянето им пред съда“, допълва Греъм Уотсън.

Ахмед Доган беше емблематична фигура в българската политика след падането на комунизма през 1989 г. Той ръководеше ДПС до конгреса в събота, на който трябваше да подаде оставка от поста и да запази позицията на доживотен почетен председател на партията, обяснява „Еурактив“.

ДПС беше член на последните две коалиционни правителства от 2001 до 2005 г. и от 2005 до 2009 г.

След като партията на Борисов – ГЕРБ, спечели изборите през 2009 г., лидерите на ДПС бяха обвинявани в корупция, но не бяха осъдени за нито едно престъпление. ГЕРБ е част от дясноцентристката Европейска народна партия, припомня още електронното издание.

#Греъм Уотсън #ДПС #Ахмед Доган #Октай Енимехмедов #АЛДЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници