Британското посолство в София: Българите са като всички останали имигранти

Британското посолство в София: Българите са като всички останали имигранти
Катрин Барбър заяви, че Лондон очаква квалифицирани кадри. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във Великобритания няма да има никака разлика в отношението към българите и румънците и останалите граждани от ЕС, заяви зам.-посланикът на Великобритания в България Катрин Барбър.

„Официалната позиция на правителството на Великобритания е ограниченията за достъп до местния трудов пазар за българи и румънци да отпаднат от 1 януари 2014 г.“, каза Катрин Барбър в студиото на Би Ти Ви.

Британският дипломат коментира, че част от подготовката за отпадането на мерките е защита на социалната система от организирана злоупотреба.

„Във всяка система има хора, които искат да се реализират, и други, които искат да ползват социални помощи. Въпросът е да защитим социалната система от злоупотреба“, каза още Барбър.

Според нея властите в Лондон стимулират хората да работят и да се увеличи заетостта. Емиграцията има икономическа полза за страната, но Великобритания иска да привлече най-способните и най-талантливите.

„Да се надяваме, че българите, които вече са във Великобритания, се чувстват добре дошли, а тези, които ще дойдат след 1 януари, ще се чувстват по същия начин“, каза Барбър.

По повод клиповете с антиреклама на Великобритания, предназначени за българите и румънците, дипломатът отговори, че те са „забавни измислици на обикновени граждани“, а единствената кампания, която се води официално в България, е за рекламиране на туризма, културното и историческото наследство. Подчерта, че над 300 хил. български туристи посещават всяка година Острова.

Британският дипломат подчерта, че евродепутатът Найджъл Фараж, от когото тръгна негативната кампания, няма влияние върху политиката на правителството, а партията му дори няма нито един депутат в британския парламент.

Помолена да коментира ограниченията за българските студенти да работят във Великобритания, отговори, че от 1 януари 2014 г. те няма да имат нужда от т.нар. жълта карта.

#Катрин Барбър #Великобритания #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници