Бокова се грижи за културното наследство на Мали

Бокова се грижи за културното наследство на Мали
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще се погрижи за малтийското културно наследство и опазването на ръкописите от Тамбукту заради военния конфликт в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще се погрижи за малтийското културно наследство и опазването на ръкописите от Тамбукту заради военния конфликт в страната.

Франция, с подкрепата на редица западни държави, започна военна операция в Мали срещу настъпващите от север ислямистки въоръжени групи, свързани с терористичната мрежа „Ал-Кайда".

Бокова ще постави началото на операция на ЮНЕСКО на посещението си в Мали заедно с президента на Франция Франсоа Оланд.

Тя ще започне оценка на състоянието на културното наследство и на ръкописите на Тамбукту - дом на най-старата колекция древни арабски ръкописи, датирани отпреди пет-шест столетия.

Ирина Бокова ще се срещне с представители на малийските власти в столицата Бамако и Тамбукту, за да даде старта на програмата на ЮНЕСКО за оказване на помощ за съхраняването и възстановяването на културното и документалното наследство на Мали, се казва в комюнике на организацията.

Това е важен елемент за националното единство и за помирението. Културното наследство ще даде сила и увереност на Мали в усилията за възстановяване на мира - смята Ирина Бокова.

Ръкописите от Тамбукту представляват истинско културно съкровище още от епохата, когато митичният град е бил интелектуална и духовна столица на исляма в Африка през XV и XVI век.

Според малийски експерт повечето от ръкописите не са се намирали в сградата, разграбена от джихадистите преди да избягат от Тамбукту, който окупираха в продължение на десет месеца преди френската намеса.

#ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Мали #Франция #Франсоа Оланд #Президент на Франция #ръкописи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници