„Хизбула“ ползвала усъвършенствана бомба за взрива в Бургас, според Европол

„Хизбула“ ползвала усъвършенствана бомба за взрива в Бургас, според Европол
Ливанската шиитска групировка „Хизбула“ най-вероятно е използвала усъвършенствана бомба за убийството на израелските туристи в България, сочат данни от разследването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ливанската шиитска групировка „Хизбула“ най-вероятно е използвала усъвършенствана бомба за убийството на израелските туристи в България, сочат данните от разследването на Европол.

След края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност българският вътрешен министър обяви, че зад атентата стои „Хизбула“.

В терористичната атака в Бургас, при която загинаха петима израелски туристи и български автобусен шофьор, са участвали трима души, като за двама от тях е установена принадлежност към ливанската групировка.

И тримата са влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност, съобщи телевизия Канал 2, цитирана от БГНЕС.

Днешният Консултативен съвет привлече интереса на световни медии като „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“, които прогнозираха, че българските власти ще потвърдят съпричастието на „Хизбула“ към самоубийствения атентат през юли 2012 г.

В случай на потвърждение на информацията ЕС може да определи групировката като терористична организация, за което САЩ и Израел призоваха, отбелязват американските издания.

#„Хизбула" #Бургас #атентат #КСНС #Европол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници