И Белият дом поиска ЕС да вземе мерки срещу „Хизбула"

И Белият дом поиска ЕС да вземе мерки срещу „Хизбула"
Кандидатът за директор на ЦРУ Джон Бренън призова европейските държави да предприемат „активни действия", с които да разобличат инфраструктурата, финансирането и операционните мрежи на „Хизбула". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След Израел и Белият дом призова Европа да вземе мерки срещу растящата заплаха от ливанската групировка „Хизбула".

Повод за призивите стана обявената от българските власти информация от разследването на атентата в Бургас от 18 юли 2012 г. Според вътрешния министър Цветан Цветанов в атентата са участвали трима души, за двама от които е установена връзка с „Хизбула".

Водещият съветник по въпросите на сигурността и кандидат на президента Барак Обама за директор на ЦРУ Джон Бренън призова европейските държави да предприемат „активни действия", с които да разобличат инфраструктурата, финансирането и операционните мрежи на „Хизбула", предадоха АФП и БГНЕС.

Бренън изтъкна, че атаката разкрива истинския характер на бунтовниците - „терористична група, готова да атакува безмилостно невинни мъже, жени и деца", и отбеляза, че нападението представлява реална и растяща заплаха не само за ЕС, но и за „остатъка от света".

„Опасните и дестабилизиращи дейности на „Хизбула" - от атакуване на туристи в други държави до активната подкрепа на лидера Хасан Насрала в насилствената кампания на Башар Асад срещу сирийския народ, застрашават сигурността и безопасността на гражданите по света," продължи Джон Бренън.

Американецът похвали София за „професионалното и всеобхватно разследване на атаката" и обеща, че Вашингтон ще застава зад българското правителство във всяка негова борба с тероризма.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху призова ЕС да си извлече поука за същността на „Хизбула" и да й даде отговор на нападението на европейска територия, взело и шест невинни жертви.

Външният министър на ЕС баронеса Катрин Аштън увери, че ЕС ще обсъди какъв отговор да даде на групировката въз основа на доказателствата на бългаските разследващи органи.

#„Хизбула" #Израел #САЩ #ЕС #Джон Бренън #Катрин Аштън #Бенямин Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници