Станишев разкритикува обявените разкрития за атентата преди края на разследването

Станишев разкритикува обявените разкрития за атентата преди края на разследването
Според Сергей Станишев след Консултативния съвет по национална сигурност пред медиите е била разкрита оперативна информация, докато работата по събирането на доказателства в разследването още продължава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев разкритикува хода на вътрешния министър Цветан Цветанов да обяви връзка на ливанската групировка „Хизбула" с атентата в Бургас от 18 юли миналата година.

Според него след Консултативния съвет по национална сигурност пред медиите е била разкрита оперативна информация, докато работата по събирането на доказателства в разследването още продължава, предаде БГНЕС.

Сергей Станишев припомни, че досега премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и президентът Росен Плевнелиев са се въздържали от коментари с аргумента, че все още се търсят неоспорими доказателства.

Затова лидерът на социалистите заподозря, че разкритията са направени под външен натиск.

„Това за мен е направено под външен натиск от страна на правителството. Питам се каква е цената за подобно изявление и най-вече кой ще я плаща," посочи още той и допълни, че разкриването наинформация е неоправдано и опасно действие.

„Очевидно правителството е избрало политическия подход и по същество огласява версия, което беше заявена от Държавата Израел още в първия ден след атентата, когато не беше започнало разследването," каза още Сергей Станишев след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Лидерът на БСП коментира, че след атентата в Бургас досега има още два сериозни пробива в системата на сигурността, визирайки действията на Октай Мехмедов спрямо Ахмед Доган и покушението срещу Златомир Иванов – Златко Баретата пред Съдебната палата.

„Това са три тежки инцидента, които говорят за това, че системата за национална сигурност не е достатъчно ефективна, за да работи, камо ли да гарантира сигурността на българските граждани," смята лидерът на левицата.

Той се оплака, че за първи път от 10 години, откакто участва в КСНС на членовете на съвета не са били предоставени предварително копия от представените доклади – за атентата срещу Ахмед Доган и за рисковете за сигурността на България от ситуацията в Близкия Изток.

Третият представен доклад беше този за напредъка в разследването на атентата в Бургас, но президентът Росен Плевнелиев предварително предупреди, че той е бил секретен и не може да се размножава.

„Да слушаш доклад на сериозна тема за ситуацията в толкова нестабилен регион като Близкия Изток, който има пряко отношение към сигурността на България, на ухо, без да имаш възможност да видиш конкретните текстове, това не е сериозен подход," каза лидерът на БСП.

Впечатлението на Сергей Станишев от доклада на Николай Младенов е „аналогично" с това на колегите му, които го обявиха за повърхностен.

#„Хизбула" #атентат #Бургас #Сергей Станишев #Израел #България #Цветан Цветанов #Росен Плевнелиев #КСНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници