Младен Георгиев: Борисов отказа да бъде агент, опасяваше се от политически интриги

Младен Георгиев: Борисов отказа да бъде агент, опасяваше се от политически интриги
Свързаният с „Уикилийкс“ сайт „Болканлийкс“ публикува документ и досието за вербуване на Бойко Борисов, въз основа на които сайтът „Биволъ“ направи разследване и така възникна скандалът около папката „Буда“. Снимка: БГНЕС, „Биволъ“
A A+ A++ A

Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев нарече „груб опит за манипулативно тълкуване" разкритията от документите в папката „Буда".

В изявление, разпространено чрез информационна агенция „Фокус" той твърди, че изнесените факти имат за цел да злепоставят авторитета на премиера на България Бойко Борисов, на институциите МВР и ДАНС, както и на самия Младен Георгиев като държавен служител.

Според публикациите на сайта „Биволъ", които се позовават на документи от сайта „Болканлийкс", именно Младен Георгиев е оперативният работник, предложил вербуването на Бойко Борисов като информатор на ЦСБОП през 1996 г. През 1997 г. пък е бил отстранен от службата заради „връзки с групировки".

От 2008 г. Младен Георгиев е назначен на работа в ДАНС, а от 2009 г. е главен секретар на агенцията.

„Познавам г-н Бойко Борисов от 1995 г. като ръководител на охранителна фирма и бивш офицер от МВР. Запознанството ни стана чрез колега от направление „Контратероризъм" в ЦСБОП, на когото г-н Бойко Борисов е бил ръководител на дипломната работа във ВИПОНД-МВР," пише в изявлението си Младен Георгиев.

„Професионално известно е в световен мащаб, че ръководителите и служителите в охранителните фирми в процеса на своята дейност придобиват значителна по обем информация, която в много случаи е от полза и значение за оперативната работа на правоохранителните органи. Във всички европейски и натовски държави полицейските служби работят в тясно взаимодействие и координация с охранителните структури. Не случайно критериите и изискванията при лицензирането им са изключително високи и определени със закон," обяснява още главният секретар на ДАНС.

„Като ръководител на охранителна фирма „Ипон" Борисов имаше отношение към охраната и сигурността на бившия държавен глава Тодор Живков," пише още Младен Георгиев, потвърждавайки думите на Бойко Борисов, че е бил потърсен за информатор именно заради Тодор Живков, както и заради бившия монарх Симеон Сакскобургготски.

Бившият оперативен работник посочва, че е решил да „формализира" срещите си с Борисов чрез документалното им оформяна, за да избегне евентуални обвинения в „нерегламентирани контакти".

„Не счетох за необходимо да уведомя г-н Борисов за така предприетите действия. Впоследствие в устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП, но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги. Декларира, че се чувства част от системата на МВР и при нужда винаги ще помага," спомня си Младен Георгиев.

Главният секретар на ДАНС продължава съобщението си с информация за себе си, с която цели да опровергае изнесените данни за причините за напускането му на ЦСБОП - „връзки с групировки".

„През май 1998 г. напуснах ЦСБОП с рапорт по собствено желание поради принципни различия с тогавашния директор Кирил Радев. Мотивите за напускането ми са отразени от мен в отделен рапорт до тогавашния министър на вътрешните работи господин Богомил Бонев. За разлика от Кирил Радев, аз ще се въздържа от коментар и оценка на неговите професионални, лични и ръководни качества, тъй като те са широко известни в общественото пространство," пише Младен Георгиев.

„На работа в МВР се върнах на 10 март 2006 г. със заповед на тогавашния министър Румен Петков. В ДАНС бях назначен със заповед на тогавашния председател Петко Сертов през месец април 2008 г.," посочва той и призовава „всеки да направи извод" дали Бойко Борисов има отношение към кариерното му развитие.

„За целия период на службата ми в МВР и ДАНС от 1981 г. до момента съм награждаван многократно, включително и с най-високите отличия, и не ми е налагано нито едно наказание," казва накрая Младен Георгиев в своя защита.

#Буда #МВР #ДАНС #ЦСБОП #Младен Георгиев #Бойко Борисов #вербуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници