Вежди Рашидов: България трябва да има културен център в Испания

Вежди Рашидов: България трябва да има културен център в Испания
Ще разчитаме на испанската страна да намери подходящо помещение за българския културен институт, каза Вежди Рашидов на среща с испанския посланик Хосе Луис Тапиа. Снимка: Министерството на културата
A A+ A++ A

България трябва да има свой български културен институт в Испания, обяви министърът на културата Вежди Рашидов на среща с посланика на страната у нас Хосе Луис Тапиа.

Министър Рашидов похвали активната дейност на Института Сервантес в София и информира дипломата, че България обмисля създаването на такъв център в Испания.

„В този процес ще разчитаме и на испанската страна за намирането на подходящи помещения за института“, изтъкна Вежди Рашидов.

Министърът подчерта, че испанската култура със своето богатство и разнообразие е позната и високо ценена в България и изрази желанието си богатото и уникално българско културно наследство и съвременна култура също да бъдат представени пред испанската публика.

Двамата обсъдиха и някои конкретни стъпки за по-активен диалог в областта на културата между България и Испания като сътрудничество в областта на филмовите копродукции, организиране на представителни изложби от произведения на класици и съвременни автори и размяна на гост-диригенти и солисти.

Посланик Тапиа уведоми Рашидов и за предстоящото гостуване през тази година в София на носителя на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса, както и на един от класиците на съвременното европейско кино - Карлос Саура.

#Вежди Рашидов #България #Испания #Марио Варгас Льоса #Карлос Саура #Хосе Луис Тапиа #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници