ЕК: Великобритания не може да ограничава българските имигранти

ЕК: Великобритания не може да ограничава българските имигранти
Българите и румънците трябва да бъдат третирани по същия начин като гражданите на другите страни, които имат право да работят и да живеят във Великобритания, категорична е Вивиан Рединг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания не може да ограничи свободата на придвижване на българите и румънците, когато преходният контрол бъде отменен, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която е и еврокомисар по правосъдието и вътрешния ред.

"Необходимо е да имаме еднакви права за гражданите в цяла Европа", заяви Рединг в интервю за предаването World at One на радио 4 на Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

По-рано тази седмица британският премиер Дейвид Камерън поиска от министрите си да подготвят действия, с които да гарантират, че имигрантите няма да получат лесен достъп до британските обществени услуги и социални помощи няма да бъдат леснодостъпни за имигрантите, включително и за тези от ЕС, припомня "Хъфингтън Пост".

Според еврокомисар Вивиан Рединг обаче от 2014 г. българските и румънските граждани трябва да бъдат третирани по същия начин като гражданите на другите държави-членки, които имат право да работят и да живеят във Великобритания.

"Великобритания винаги е била една от държавите-членки, които са подкрепяли разширяването на ЕС, и поради това в момента изграждаме минимални стандарти в разширена Европа, за да имаме балансирани права за гражданите, всички граждани. Един милион британски граждани живеят в други държави-членки. Смятате ли, че те могат да ги дискриминират, защото са британски граждани? Третират ги по същия начин като националните граждани", посочи еврокомисарят.

"Великобритания не може да не се придържа към директивата за свободното движение. Тя е една от основите на единния пазар, а единният пазар е нещо, към което Великобритания е много привързана и е едно от най-ценните права в ЕС. Това е двупосочна улица - има права и задължения, но дискриминацията е недопустима", категорична е Рединг.

Говорителят на британския премиер заяви в четвъртък пред журналисти, че правителството не планира да публикува прогнози за броя на очакваните имигранти от Румъния и България заради "много неточните нива на неточност" в данните за имигрантите от Източна Европа, оповестени от предишното лейбъристко правителство миналото десетилетие.

Вместо това ще бъде публикувано изследване на британския Национален институт за социални и икономически изследвания за възможните последици от пристигането на нови имигранти.

#ЕК #Европейската комисия #Вивиан Рединг #Великобритания #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници