Румен Петков: Материалът за заплахите срещу Борисов не е от времето, когато бях министър

Румен Петков: Материалът за заплахите срещу Борисов не е от времето, когато бях министър
Материалът за заплахата срещу Бойко Борисов трябва да бъде разсекретен, смята Румен Петков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Материалът за заплахите срещу Бойко Борисов не е от периода, в който аз съм оглавявал Министерството на вътрешните работи, каза пред журналисти в парламента народният представител от Коалиция за България Румен Петков във връзка със спомената от премиера информация за подготвян атентат срещу него

„Този материал може да е бил и отпреди това, да не гадаем. Сигурен съм, че Националната разузнавателна служба е информирала държавното ръководство и са били взети съответните мерки. Не може да има друго действие от страна на Националната разузнавателна служба“, каза още бившият вътрешен министър, цитиран от „Фокус“.

Попитан за подробности около папка „Лале“, Петков каза: „В Министерството на вътрешните работи сигурно има много папки. Става дума за твърде специфична информация и когато в политиката се тръгва с такива инструменти, от това губи държавността“.

Петков обясни, че не може да коментира дали става дума за Бойко Борисов и Държавна сигурност.

„Сега, както и по един друг такъв материал, трябва той да бъде разсекретен много бързо, защото вече няма нищо секретно в него. Има едно твърдение, за което обществото трябва да знае каква е фактологията“, обясни Петков.

„След като имаме произнесено публично това твърдение, трябва да бъде видян материалът и да се види дали това е общо разсъждение, или е императивно поднесено от съответната служба, както премиерът обяви. Сега разсекретяването е задължително“, категоричен бе бившият вътрешен министър.

„Опитите да се обяснява, че няма да го разсекретяваме, защото ще поставим под въпрос партньорските отношения със съответната служба, биха били абсолютно нелепи. Тези взаимоотношения вече са под въпрос“, каза още Румен Петков.

По думите му обществото трябва да знае съдържанието на материала.

„Влязохме в една фаза, от която губят държавата и политиката. От днес нататък никой няма да говори за политика, никой няма да говори за управленски решения, а ще се замеряме с папки“, добави Петков.

„Предстои формирането на служебен кабинет и избори, които трябва да спечелим, за да отговорим на очакванията на обществото“, каза Румен Петков.

Той добави, че веднага след като е кацнал от Москва, е изявил позицията си, че оставката на Борисов е бягство от отговорност и страх от предстояща политическа катастрофа.

„Това е очевиден акт на страх“, каза Петков.

Според него магистратите трябва да кажат дали Борисов трябва да се яви за дело в Сърбия.

„Ако има такава покана и ако тя е надлежно нотифицирана, трябва да се яви. Ако Христо Бисеров има съответните документи, той трябва да ги покаже“, каза Румен Петков.

#Румен Петков #Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството #Христо Бисеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници