Плевнелиев: България не успя да излъчи приемлив посланик във Ватикана

Плевнелиев: България не успя да излъчи приемлив посланик във Ватикана
Като много добри, с уважение и с доверие, определи Росен Плевнелиев отношенията между България и Ватикана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи приемлив посланик, който да може да защити българските интереси във Ватикана, съобщиха от пресцентъра на президентството.

„Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен“, подчерта държавният глава.

Като много добри, с уважение и с доверие, определи Росен Плевнелиев отношенията между България и Ватикана, помолен за оценка на двустранните връзки на страната ни със Светия престол.

Българският държавен глава и лидери от цeлия свят присъстваха на тържествената меса на площад „Свети Петър“ във Ватикана за интронизация на новия глава на Римокатолическата църква.

Президентът определи церемонията като „впечатляваща“, а посланията в приветствието на папа Франциск като „много силни“. В разговора си с Негово Светейшество президентът Росен Плевнелиев е припомнил вековните връзки между България и Ватикана.

Президентът е подчертал ролята на католическата общност в България за формирането на българската държавност от Средновековието до по-новата българска история. Тази година се навършват и 1150 години от Великоморавската просветителска мисия на светите братя Кирил и Методий, е припомнил президентът в разговора си с папа Франциск.

#Росен Плевнелиев #Ватикана #България #папа #Светия престол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници