Кипър: Вложителите с над 100 000 евро имат достъп едва до 10% от парите си

Кипър: Вложителите с над 100 000 евро имат достъп едва до 10% от парите си
Централната банка замрази 60% от негарантираните влогове в най-голямата банка на островната държава Bank of Cyprus поне до септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вложителите с депозити над 100 000 евро в кипърски банки вече имато достъп едва до 10% от средствата си, съобщи РИА „Новости“.

Това стана, след като в понеделник вечерта Централната банка на Кипър замрази 60% от негарантираните влогове в най-голямата банка на островната държава Bank of Cyprus поне до септември.

22,5% от негарантираните депозити над 100 000 евро ще бъдат замразени, докато бъде подготвен доклад за оценка на активите на банката.

Докладът ще бъде готов през юли, като в рамките на 90 дни след това ще бъде взето решение дали тези средства ще бъдат прехвърлени в акционерния капитал на банката.

По-рано 37,5% от сумите по негарантираните депозити вече бяха автоматично превърнати в обезценени от финансовия крах акции на банката.

Останалите 40% пък бяха временно блокирани за поддържане на ликвидността, обясняват от централната банка.

От тези средства бяха размразени едва една четвърт, което означава, че вложителите с депозити над 100 000 евро могат да се разпореждат едва с 10% от средствата по сметките си.

#Кипър #депозити #Bank of Cyprus

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници