Лекарства без рецепта поскъпнали с 300% за година

Лекарства без рецепта поскъпнали с 300% за година
Поскъпването било с цел да се компенсира намаляването на цените на лекарствата, заплащани от НЗОК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на лекарствата без рецепта са скочили с до 300% за последната година, стана ясно след края на извънредно заседание на Обществения съвет по здравеопазване, съобщи Дарик.

Поскъпването било заради намаляване на цените на лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

За да компенсират това намаление, фармацевтичните компании увеличили цените на тези медикаменти, които се отпускат без лекарско предписание.

По този начин се получило така, че касата плаща по-малко за сметка на пациента, коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз д-р Мирослав Ненчев.

От Зъболекарския съюз добавиха, че ако нещата продължат в същия дух, скоро ще плащаме двуцифрени суми за най-евтиното лекарство.

Лекари и зъболекари се обединиха около идеята, че подмяната на Комисията по цени на лекарствата с Национален съвет е крачка назад.

Според д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз по този начин Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз са били на практика отстранени от контрола върху лекарствената политика.

„А това бяха двете съсловни организации, които благородно пречеха на опитите за лобизъм в една политика, която борави с над 2 млрд. лева, средства на нашия народ“, коментира д-р Шарков.

Сред предложенията, обсъдени на заседанието, е от списъка с референтните държави, по които се определят цените на родните лекарства, да отпадне Гърция или да бъде заменена с Белгия.

#Българския фармацевтичен съюз #Българския зъболекарски съюз #Гърция #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници