Атентаторите от Бостън – братя от чеченски произход, единият мъртъв

Атентаторите от Бостън – братя от чеченски произход, единият мъртъв
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заподозрените за бомбения атентат в Бостън са братя от регион в Русия, близо до Чечня, съобщават американските медии. Единият от заподозрените бе убит при престрелка с полицията. Вторият все още се издирва, уточнява агенция „Фокус“. От администрацията на чеченския президент Рамзан Кадиров потвърдиха, че двамата са с чеченски произход, но семейството им е напуснало страната преди много години.

Според телевизия „Ен Би Си нюз” издирваният е 19-годишният Джохар Царнаев. Убитият е 26-годишният Тамерлан Царнаев . Двамата братя са пребивавали законно в САЩ и са имали документи за постоянно жителство. Агенцията за национална сигурност на САЩ потвърди имената на заподозрените.

Американските медии съобщават още, че Джохар Царнаев е родом от регион близо до Чечня. В руската социална мрежа "ВКонтакте" има потребител с това име. През 2001 г той е учил в Махачкала (Дагестан), след което е учил в Cambridge Ringe & Latin School, което е завърщил през 2011 г. В социалната мрежа е участник в групите Chechen's и "Чечня Всичко за Чеченската република".

Прессекретарят на държавния глава на Чечня Рамзан Кадиров - Алви Каримов, заяви за "Интерфакс", че семейството на Царнаеви се е изселило от Чечня в друг регион преди много години и двамата братя "нямат никакво отношение" към кавказката република. Властите в Чечня са установили, че семейството е заминало за Казахстан (руските медии съобщават, че са отишли Киргизия.
"Тези хора не са живели в зрелите си години в Чечня, и ако са станали "лоши", това е въпрос към тези, които са ги възпитавали", заяви пресекретарят на Рамзан Кадиров.

19-годишният Джохар е бежанец от Киргизия, съобщи по-рано РИА Новости, като се позовава на източници от училището в Махачкала, където той е учил в 1 клас през 2001 г. През 2002 г. е заминал за САЩ.
Радио "Ехото на Москва" пусна запис на разговор със секретаря на Училище №1 в Махачкала, Ирина Бандурина, в което е учил Джохар Царнаев. Тя потвърждава, че Царнаев е учил в първи клас, но заминал за Америка, без да го завърши. Бандурина не успя да си спомни подробности за момчето.

Според NBC News Джохар е роден в Киргизия, а по-големият му брат Тамерлан - в Русия. Тамерлан Царнаев е станал жител на САЩ през 2007 г. Не се уточнява кога Джохар е получил същия статут.

В Америка братята пристигнали със семейството си през 2002-2003 г., съобщава NBC News, като се позовава на представители на правоохранителните органи на САЩ. В същото време CNN предава, че братя Царнаеви са отишли в САЩ от Казахстан, където преди това избягали от Чечни.

Части на Националната гвардия на Масачузетс са изпратени в Уотъртаун. Тяхната задача е да помогнат, в случай че се наложи обезвреждането на взривни устройства, съобщиха щатските власти.

Хиляди тежковъоръжени полицаи издирват втория заподозрян за атентата по време на Бостънския маратон в рамките на безпрецедентна операция в град Уотъртаун. Полицаите обикалят от врата на врата в търсене на заподозрения, за когото се смята, че е въоръжен и изключително опасен.

#Бостън #чеченци #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници