Финансовото министерство понижи прогнозата за растеж до 1% за 2013 г.

Финансовото министерство понижи прогнозата за растеж до 1% за 2013 г.
Правителството очаква инфлацията догодина да е най-високата за следващите седем години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на финансите занижи прогнозите си за ръста на икономиката и вместо заложения в бюджета показател от 1,9% до края на годината очаква ръст от 1%.

Това се посочва в актуализираните национална програма за реформи и конвергентна програма, изпратени от министерството до Европейската комисия.

За периода 2014–2016 г. се очаква ускоряване на растежа както по линия на вътрешното търсене, така и от страна на износа. Прогнозният ръст е от 1,8%, 2,9% и 3,4% съответно за трите години.

Ограничаващ фактор за повишаването на икономическия растеж ще е негативната демографска тенденция.

Финансовото министерство прогнозира увеличаване на безработицата до 13% през тази година, а през 2014 г. - постепенно намаляване на безработицата до 12,8%.

Високата безработица е причина за скромен ръст на заплатите с между 4 и 6% за следващите седем години, както и за ограниченото потребление.

Правителството очаква инфлацията догодина да е най-високата за следващите седем години - 2,7%. За тази година се очаква инфлация от около 2,4%, но през 2020 г. е планирано тя да падне до 2%.

Очаква се до края на 2014 г. в резултат от намаляването на административната тежест да се генерират спестявания за бизнеса от общо около 332 млн. лв. годишно.

Допълнително спестяване на разходите на предприятията от 50 до 200 млн. лв. се очакват и с прилагането на принципа за разходо-ориентираност на административните услуги, заложен в Новия закон за таксите.

#Европейската комисия #Министерство на финансите #растеж #инфлация #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници