България може да загуби 51 млн. евро за развитие на селските райони

България може да загуби 51 млн. евро за развитие на селските райони
Рискът по програмата да бъде извършена още една голяма отмяна през следващата година е значителен, посочва Чолош. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да загуби 51 млн. евро по Европейската програма за развитие на селските райони.

„При заявени 45%, българската програма е с най-ниския процент на усвояване за ЕЗФРСР сред 27-те членки на ЕС“, пише в официален отговор на запитване от ЕП еврокомисарят по земеделие и развитие на селскостопанските райони Дачиан Чолош.

Ситуацията по отношение на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони  за България през 2007—2013 г. е следната - общ пакет за целия програмен период: 2 603 млн. евро; междинни плащания, заявени от България (45% от пакета): 1 178 млн. евро; общо с автоматичните авансови плащания от 7% по ПРСР (52% от пакета): 1 361 млн. евро.

„По програмата за 2013 г. се очаква отмяната на не по-малко от 51 млн. евро. Рискът по програмата да бъде извършена още една голяма отмяна през следващата година е значителен, тъй като през 2013 г. ще трябва да бъдат усвоени още около 400 млн. евро“, посочва Чолош.

Към днешна дата са проведени редица срещи с българските органи, за да се проучат възможностите за ускоряване на изпълнението на програмата.

#ЕП #Дачиан Чолош

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници