Кристин Лагард дава обяснения пред френски съд

Кристин Лагард дава обяснения пред френски съд
Арбитражът от 2008 г., за който беше призована в съда, позволил на бизнесмена Бернар Тапи да вземе 400 млн. евро след уреждането на спор между него и френска държавна банка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард се яви пред Съда на републиката в Париж, за да даде обяснения относно ролята й в арбитраж, за която може да й бъде повдигнато обвинение, предава БГНЕС.

Арбитражът от 2008 г., за който беше призована в съда, позволил на бизнесмена Бернар Тапи да вземе 400 млн. евро след уреждането на спор между него и френска държавна банка. По това време Лагард е министър на икономиката.

Тя е пристигнала усмихната в сградата на съда, пред погледите на около 30 журналисти.

МВФ отказва да коментира случая през последните няколко месеца, но е уверил, че Управителният му съвет, представляващ 183-те държави членки, е потвърдил доверието си в качествата на Лагард да изпълнява ефективно функциите си.

Като министър на икономиката от 2007 до 2011 г. по време на президентството на Никола Саркози Кристин Лагард е разследвана за „съучастие в присвояване на държавни средства“ във връзка с избора й да прибегне до частен арбитраж за уреждането на стар спор между бившата държавна банка Керди лионе и Бернар Тапи за закупуването на „Адидас“.

По време на изслушването си, което може да трае два дни, тя трябва да обясни избора си пред Съда на Републиката – юрисдикцията, която отсъжда нарушения, извършени от министри при изпълнението на длъжностите им.

„Така г-жа Лагард най-сетне ще получи възможност да представи пред разследващата комисия на съда обясненията и уточненията, които ще я освободят от всякаква наказателна отговорност“, заяви неотдавна адвокатът й Ив Репике.

#Кристин Лагард #съд #Бернар Тапи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници