Седмият „Световен театър в София“ започва с шоу на Самуел Финци

Седмият „Световен театър в София“ започва с шоу на Самуел Финци
Седмото издание на „Световен театър в София“ започва тази вечер с театралния концерт „Една вечер в киното“ на Дойчес театър, Германия, по идея на Самуел Финци.
A A+ A++ A

Седмото издание на „Световен театър в София“ започва тази вечер с театралния концерт „Една вечер в киното“ на Дойчес театър, Германияq по идея на Самуел Финци.

Представлението ще е в Малък градски театър „Зад канала“.

Финци, джазмузикантът Георги Дончев и младият германски композитор Даниел Регенберг ще поведат софийската публика в музикално и филмово пътешествие с импровизации по класически песни, композиции и монолози от ленти на Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч.

Изданието е част от Календара на културните събития и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019. От 2007 г. до сега в рамките на международната театрална платформа в София гостуваха престижни европейски театри като Бургтеатър - Виена, „Интима театър“ – Стокхолм, Театър „Буф дьо Нор“ - Париж, и др.

На 4 юни в „Сфумато“ с документалната сценична поема „Облаци“ ще гостува едно от най-интересните и нови явления на чешката сцена – Handa Gote. „Малките лични истории“ са често вдъхновение за спектаклите на компания Handa Gote. В „Облаци“ екипът обръща поглед към личните архиви на един от своите членове – хореографа и танцьор Вероника Швабова.

Тя изследва историята на собственото си семейство в търсене на онези съдбовни моменти и привидно банални неща, запечатали се в паметта, за да направи публиката свидетел на сложната история на Чехия през 20. век. Постановката носи името на сладкиша „облаци“, правен от бабата на Вероника Швабова в нейното детство.

На 5 юни в Младежки театър „Николай Бинев“ ще бъде представена словенската постановка „Буря“ по пиесата на един от най-значимите руски драматурзи Александър Н. Островски с режисьор Йерней Лоренци. Спектакълът е носител на девет награди от най-големия театрален форум в Словения - Международния театрален фестивал в Марибор.

Продукцията представя едно от най-добрите постижения на словенския театър през последните години. Режисьорът Йерней Лоренци е от неговите основни представители. Част от международната програма ще са едни от най-големите новатори на европейска сцена – британската компания Forced Entertainment със спектакъла „Празна история“. Вестник „Гардиън“ пише за нея, че това е: „Най-великата експериментална компания на Обединеното кралство“. Forced Entertainment е създадена през 1984 г. и повече от четвърт век има репутацията на новатор в съвременния театър. Нейни спектакли са представяни на всички водещи европейски и световни фестивали, а историята и стилът й се изучават в училищата по изкуства.

Гостуването на продукцията се осъществява в партньорство с Британски съвет и ще се случи на 6 юни в зала „Люмиер“ на НДК. Последният спектакъл от тазгодишната програма на „Световен театър в София“ идва от Испания на 7 юни в Младежки театър „Николай Бинев“.

„Завръщане“ е емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино - Марта Етура и Чеви Мурадай. Марта Етура е позната от филма „Тъмносиньо почти черно“, който ще бъде прожектиран на 8 юни на Камерна сцена в Младежки театър „Николай Бинев“.

Всички спектакли се представят за пръв път в България и са с осигурен превод на български език. Спектаклите „Буря“, „Завръщане“ и „Облаци“ ще бъдат придружени и със субтитри на английски език.

#Самуел Финци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници