БАН: Почти половината пари за здраве вадим от джоба си

БАН: Почти половината пари за здраве вадим от джоба си
Непрекъснато намаляват публичните средства в здравеопазването, почти половината от парите, давани за здраве, хората вадят от джоба си. Това са основните изводи в доклада на Института за икономически изследвания при БАН.
A A+ A++ A

Непрекъснато намаляват публичните средства в здравеопазването, почти половината от парите, давани за здраве, хората вадят от джоба си.

Това са основните изводи в доклада на Института за икономически изследвания при БАН. Проф. Петко Салчев коментира изводите в анализа по БНР.

Институтът представя доклад, чийто фокус е здравеопазването. За пръв път се прави икономически анализ на системата на здравеопазването. Прогнозата е за все по-застаряващо и по-болно население, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Основният извод е, че моделът е твърде еклектичен. Има нерационални и неефективно разходвани средства и държавата постепенно се отдръпва. Увеличават се плащанията от страна на гражданите, достигат до 50 процента.

Проблем е и нерационалното ползване на лекарствата. Извод: Ще имаме все по-застаряващо население и все по-неравномерно разпределение на средствата, натискът върху системата ще продължава и недоволството ще се увеличава. Моделът трябва да се промени от политиците.

#БАН #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници