Здравният министър: Трудно ще се спре изтичането на медици в чужбина

Здравният министър: Трудно ще се спре изтичането на медици в чужбина
Министър Андреева ще се срещне с директора на Здравната каса по повод направленията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Трудно ще се спре изтичането на медици в чужбина“, изрази опасение здравният министър Таня Андреева в ефира на ТВ7 в сряда.

„Пред новите кадри стои проблемът със заплащането и започването на работа“, каза още тя и обясни, че министерството трябва да върви в насока развиване и на по-малките болници, за може те да станат по-привлекателни за по-младите хора.

Министерството на здравеопазването няма да закрива болници тази година, ще има промени при цените на лекарствата, както и в заплащането на медиците ни. Това са част от мерките, по които министър Таня Андреева вече работи.

Здравният министър настоява за отпадане на лимита на направленията. Тя ще се срещне с директора на Здравната каса още днес, за да дискутират проблема.

„Не би трябвало хората да плащат при свършили направления. Те са си платили здравните вноски, ще потърсим решение с ръководството на касата“, обясни Андреева и уточни, че в момента парите от здравни осигуровки се управляват непрозрачно. Тя хвърли вината върху ръководството на НЗОК.

Андреева обясни, че постъпленията от здравни вноски са намалели, защото безработицата в страната се е увеличила. Тя коментира, че доста от тези вноски са отклонявани за други плащания.

„Надявам се, че тази година няма да бъде закрита нито една болница“, каза Андреева и уточни, че най-вероятно болницата в Девин ще отвори врати още есента. Тя уточни, че хората в Западните Родопи имат нужда от медицинска помощ като всички други.

На въпроса как ще бъдат намалени цените на лекарствата, Андреева отговори, че това е дискусия, която продължава да тече. Министърът уточни, че част от медикаментите са на ниски цени и затова се изнасят извън страната. За скъпите медикаменти политиката ще бъде да бъдат въведени генерици, уточни Андреева. Така ще има по-евини медикаменти, които ще бъдат аналог на оригиналните скъпоструващи.

„Едно от нещата, които силно затрудняват работата на Здравната каса, е цената на лекарствата“, бе категорична тя.

#Таня Андреева #Девин #НЗОК #здравна каса #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници