България губи едно място в Европейския парламент след изборите догодина

България губи едно място в Европейския парламент след изборите догодина
A A+ A++ A

12 страни членки ще загубят по едно депутатско място след изборите в Европейския парламент догодина и нито една няма да получи повече. Това гласи проект за решение, подкрепен от Парламента с гласуване в сряда. Ограничението се налага, за да се спази лимитът от 751 депутатски места, заложен в Лисабонския договор, след приемането на хърватските депутати.

Проектът на Съвета, приет от Парламента с  574 гласа „за“, 71 „против“ и 39 „въздържал се“, не променя разпределението на местата между страните членки, предложено от депутатите на 13 март тази година. След одобрението на Парламента текстът ще трябва да бъде официално приет от държавните и правителствените глави на ЕС на срещата на върха, която ще се проведе на 27-28 юни.

Според приетото решение 12 страни ще загубят по едно място. Сред тях са България и Румъния. Останалите три места ще дойдат от Германия, която ще намали броя на депутатите си от 99 на 96 — максимумът, предвиден в Лисабонския договор.

Това решение трябва да избегне „травматично преразпределение на места, с големи загуби за малките и средни страни членки и драстични увеличения за големите“. То е и „най‑малко несъвършеното от възможните решения“, заявиха докладчиците Рафал Тшасковски (ЕНП, Полша) и Роберто Гуалтиери (С&Д, Италия).

#Европейския парламент #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници