Европарламентът подкрепи споразумение за реформа на Шенген

Европарламентът подкрепи споразумение за реформа на Шенген
A A+ A++ A

Свободното придвижване в Шенгенската зона ще бъде по‑добре защитено благодарение на приноса на депутатите към правилата за управление на Шенген. Инспектори вече ще могат да правят изненадващи проверки с цел спирането на незаконните гранични проверки от страна на националните власти по вътрешните граници, съобщава „Стандарт нюз“.

„Пакетът за управление на шенгенското пространство“, одобрен с гласуване в сряда, включва два регламента, получили неофициално одобрение на Парламента и Съвета на 29 май.

Първият регламент касае създаването на нов механизъм за управление на критичните ситуации, а вторият изменя Кодекса на шенгенските граници, добавяйки общи правила за временно въвеждане на проверки на вътрешните граници в извънредни случаи.

За първи път ще бъде възможно инспектори да правят изненадващи посещения и да контролират опитите за нерегламентирани гранични проверки по вътрешните граници.

При посещаване на външни граници, страните членки трябва да бъдат предупреждавани най‑малко 24 часа по‑рано. В инспекторските екипи ще се включват експерти от ЕК, ЕС агенции и страни членки.

Страните кандидатки за Шенгенската зона ще бъдат оценявани по същия начин и по същите правила като тези държави, които са в зоната без проверки.

Очаква се „Пакетът за управление на шенгенското пространство“ да бъде официално приет от Съвета през есента.

#Шенгенската зона #Шенген #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници