Съдии готвят стачка заради лоши условия на труд

Съдии готвят стачка заради лоши условия на труд
Съдиите от Софийския районен съд заплашват с ефективни стачни действия заради окаяните условия, в които са принудени да работят.
A A+ A++ A

Съдиите от Софийския районен съд заплашват с ефективни стачни действия заради окаяните условия, в които са принудени да работят.

Шефът на съда Методи Лалов предупреди Висшия съдебен съвет, че ако държавните институции не предприемат спешни мерки за подобряване на условията им на работа, магистратите ще престанат да работят.

Лалов заяви, че колегите му не издържат повече на условията на работа в рушащата се и тясна сграда на улица „Драган Цанков“, до Римската стена. С писмо до ВСС скочиха и от администрацията на съда. Служителите предупреждават, че ако бързо не бъде разрешен битовият им проблем, ще има стачка.

„Няма да удържим колегите, ако решат да излязат на улицата“, коментира Лалов. Той разкритикува бившия правосъден министър Диана Ковачева, която не е решила докрай проблема с ремонтираната сграда на бившето ГУСВ на бул. „Цар Борис ІІІ“. В нея това лято трябваше де се преместят двете граждански колегии и част от администрацията. Лалов сподели, че подземните етажи, паркингът и пространството около сградата редовно се наводняват, а от министерството по необясними причини са избрали фирма-изпълнител за отводняването, независимо че имало проект на стойност 70 000 лева.

Според него лошата координация между ВСС, Министерството на правосъдието и Районния съд е довела до този проблем. „"Над 8 млн. лв. са зазидани в стените на сградата на „Цар Борис III“, а няма пари за оборудване и мебели“, изтъкна Лалов.

„Бюджетът на Районния съд е 15 млн. лева на година, а съдът вкарва в хазната към 27 млн. лева от такси. Т.е. ние сме изкарали тези 5.2 млн. лева, които са ни необходими за оборудване и мебели“, каза още Лалов. Той поясни, че обзавеждането не е скъпо и луксозно, а от „най-евтините“. По думите му магистратите не търсят излишен комфорт, а просто да им е удобно да работят и мебелите да са качествени и здрави.

Лалов изрази разочарованието си, че ремонтът и оборудването на сградата няма да може да приключи до съдебната ваканция. Правосъдният министър Зинаида Златанова обяви, че вече е подписала поръчката за избор на фирма-изпълнител, която да извърши отводняването на помещенията в новата сграда. „Надявам се до есента това да стане факт“, коментира министърът.

От правосъдното ведомство вече са отправили искане до Министерство на финансите за отпускането на допълнителни 5.2 млн. лева за обзавеждане. Златанова се учуди защо при изготвянето на бюджета за съдебната власт не са предвидени тези средства и защо при недостиг на пари от ВСС са решили да увеличат щата на администрацията си.

По "Стандарт"


#стачка #сграда #съдии #СРС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници