Десетки турски градове обхванати от протести след разтурването на лагера в "Гези"

Десетки турски градове обхванати от протести след разтурването на лагера в "Гези"
Операцията на площад "Таксим" започна няколко часа след предупреждението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че полицията е готова да се намеси. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди хора в цяла Турция продължават протестните акции след предприетата от полицаите операция по прочистване на истанбулския парк "Гези" от демонстрантите, предаде ИТАР-ТАСС.

Само в Истанбул към централния площад "Таксим" от различни краища на града се стичат близо сто хиляди души.

На легендарния площад в момента се е възцарило спокойствие. Всички входове и подстъпи към района са напълно блокирани от полицията, а наблюдателите определят площада като най-безопасното и тихо място в града.

В същото време, по съседните улици полицията продължава да разпръсква групи демонстранти. Машини, оборудвани с водни оръдия, буквално отмиват активистите от улиците.

В събота вечерта специалните части за борба с масовите безредици на турската полиция нахлуха в окупирания от протестиращи парк. Със сълзотворен газ, водни оръдия, палки и щитове, протестиращите бяха изтласкани от парка.

Стотиците протестиращи, които скандираха „Таксим е навсякъде, навсякъде има съпротива”, бяха изтласкани от полицаите, пише онлайн изданието на турския в. Хюриет.

Има съобщения за ранени и обгазени, включително деца.

Операцията на площад "Таксим" започна няколко часа след предупреждението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че полицията е готова да се намеси.

"Утре е нашият митинг в Истанбул. Казах ясно: Площад "Таксим" трябва да бъде евакуиран, иначе силите за сигурност знаят как да го евакуират", заяви премиерът пред хиляди привърженици на митинг в столицата Анкара.

Хиляди хора излязоха по улиците на столицата Анкара, за да покажат подкрепата си за протестите, предаде Би Би Си.

Синдикатът на служителите в обществения сектор обяви, че ще свика национална стачка в понеделник, а друг синдикат обмисля дали да се присъедини.

Според медицинските власти над 5000 души са пострадали и най-малко четирима са загинали от началото на протестите.

#Турция #Таксим #Гези #Таксим #Ердоган #протест #полицията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници