Петър Бунев: Кредиторите са сред причините за прекратената приватизация на „БДЖ – Товарни превози”

Петър Бунев: Кредиторите са сред причините за прекратената приватизация на „БДЖ – Товарни превози”
„БДЖ – Товарни превози в момента се развива много добре, имат свободен паричен поток, отиват към печалба и през месец май също са на печалба, така че „БДЖ – Товарни превози” спокойно може да работи и да подпомага връщането на заемите на холдинга”, каза Бу
A A+ A++ A

Кредиторите са една от причините да не се случи приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“, заяви председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев във връзка с прекратената процедура за приватизация на дружеството, съобщава „Фокус“.

КНСБ приветства решението за спиране на процедурата за приватизация.

Това беше очаквано решение. Това беше и нашето желание. Това бяха и първите изказвания на министъра на транспорта Данаил Папазов. Това трябваше да се случи, а и днес изтича срокът за внасяне на депозита от 20 млн. евро“, каза Бунев.

БДЖ – Товарни превози“ няма толкова дългове, отбеляза още той.

То в момента се развива много добре, имат свободен паричен поток, отиват към печалба и през месец май също са на печалба, така че „БДЖ – Товарни превози“ спокойно може да работи и да подпомага връщането на заемите на холдинга“, уточни Бунев.

На практика няма вдигане на запорите на дяловете на „БДЖ – Товарни превози“ и причината е и тази за спирането на приватизацията. Има блокиране на акциите и Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол не може да продава нещо, което е блокирано от кредиторите. Така че не знам дали доверието от кредиторите ще се върне, или ще се влоши. Ако кредиторите имаха доверие, те щяха да вдигнат запорите от акциите, а те не са ги вдигнали, което означава, че и те нямат доверие в приватизацията и ще си вземат парите“, каза Бунев.

„В „БДЖ – Товарни превози“ няма проблем. Проблемът е в холдинга, който го управлява, който наистина има големи заеми. Сега въпросът е дали ще вземе нов заем от Световната банка, какъвто взеха през 2011 г., или ще се търси нов вариант. Но такъв нов заем без одобрение на кредиторите няма да мине“, добави Бунев.

#БДЖ-Товарни превози #приватизация #кредитори #Петър Бунев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници