България и Холандия подписаха декларация за сътрудничество в трудовия пазар

България и Холандия подписаха декларация за сътрудничество в трудовия пазар
"За страната ни ползването на правата според достиженията на правото на ЕС в тяхната пълнота е от значение за развитието на единния пазар и икономиките на държавите-членки", обобщи министър Адемов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов и холандският му колега Лодевайк Ашер подписаха в Люксембург декларация за сътрудничество и обмен на информация в борбата срещу измамата и злоупотребите на българския и нидерландския трудов пазар, съобщава БГНЕС по информация на социалното министерство.

Документът бе подписан след заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Основните сфери на дейност са предоставяне на взаимна информация за риска за инспекциите по труда, относно добросъвестните агенции за набиране на персонал, приложимото законодателство и други,

Инспекцията по труда в Кралство Нидерландия ще предоставя информация за фирми, които са били глобени или се разследват за нарушаване на законодателството в областта на работната заплата, условията на труд и организацията на работното време. Българската инспекция по труда ще предоставя информация за фирми, които изпращат работници в Нидерландия и са били глобени или се разследват за нарушаване на трудовото законодателство. Докладите ще бъдат изпращани два пъти годишно.

Холандия ще изпраща списък с всички агенции за временна заетост, които имат сертификат, издаден от компетентната нидерландска институция, както и списък на тези, които вече не го притежават.

Програмата на министър Хасан Адемов продължи с работна среща с министъра на труда и пенсионната система на Хърватия Мирандо Мрсич.

Двете страни обсъдиха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на труда и социалната политика.

"Повишаването на качеството на работната сила чрез обучение и квалификация е основен приоритет на националната политика по заетостта в България", каза министър Адемов.

Той информира хърватския си колега, че от 1 юли 2013 г. в областта на социалната сигурност между двете държави ще започне да се прилага правото на ЕС чрез Регламент (ЕО) № 883/2004 за координация на системите за социална сигурност и Регламент (ЕО) № 987/2009, установяващ процедурата за прилагане на Регламент № 883/2004, с което автоматично ще се прекрати действието на двустранната спогодба в тази област.

Министър Адемов заяви, че България няма да се възползва от възможността за налагане на преходни периоди относно достъпа на хърватски граждани до пазара на труда в България.

"За страната ни ползването на правата според достиженията на правото на ЕС в тяхната пълнота е от значение за развитието на единния пазар и икономиките на държавите-членки", обобщи министърът.

#Хасан Адемов #България #Холандия #трудов пазар #сътрудничество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници