Орешарски участва в дебат за младежката безработица в Брюксел

Орешарски участва в дебат за младежката безработица в Брюксел
Очаква се дебатът по завършване изграждането на Икономическия и паричен съюз да бъде съсредоточен върху банковия съюз и постигането на съгласие по оставащите му градивни елементи в краткосрочен план. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Пламен Орешарски ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 27 и 28 юни заедно с министъра на финансите Петър Чобанов, съобщава правителствената пресслужба, предава БГНЕС.

Основните въпроси в дискусията на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз са свързани с темите за младежката безработица, икономическата политика на ЕС, развитието на отношенията между ЕС и стратегическите партньори и преглед на напредъка по политиката на разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране.

В темата за младежката заетост ще се акцентира върху реформи в държавите с високи нива на младежка безработица. Основните въпроси са свързани с действията на държавите членки по отношение на трудовите пазари и системите за професионално обучение и образование в контекста на напредъка по изпълнението на съответните структурни мерки, облекчаването на данъчната тежест на работната сила и мобилизиране на всички инструменти в подкрепа на младежката заетост.

По отношение на дискусията за напредъка и развитието на икономическата политика на ЕС ще бъде обсъдено приключването на Европейския семестър за 2013 г., като държавните и правителствените ръководители ще утвърдят специфичните препоръки по страни.

Като част от оценката на провеждането на икономическите политики на Съюза ще бъде извършен преглед на изпълнението на Пакта за растеж и работни места. Очаква се дебатът по завършване изграждането на Икономическия и паричен съюз да бъде съсредоточена върху банковия съюз и постигането на съгласие по оставащите му градивни елементи в краткосрочен план.

По темата за прегледа на напредъка по политиката на разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране е възможно Европейският съвет да потвърди решение за определяне на дата за начало на преговори за присъединяване със Сърбия, както и за откриване на преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

#Пламен Орешарски #Брюксел #младежка безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници