Един убит и девет ранени след селски бунт в Диарбекир

Един убит и девет ранени след селски бунт в Диарбекир
Протестите в Турция обхващат и Диарбекир.
A A+ A++ A

Един убит и деветима ранени е равносметката от петъшния бунт на селяни, нападнали строителен обект на жандармерията в село Кайаджък на околия Лидже в провинция Диарбекир.

Селото се намира само на 20 километра от град Диарбекир, център на провинция населена предимно от кюрди.

Двама от пострадалите са тежко ранени, съобщава канал NTV, цитиран от агенция "Фокус".

Според наличната досега информация, протестиращите селяни нахлули на строителния обект – разширение на съществуващия жандармерийски участък, в знак на протест срещу неговото изграждане, подпалили палатките на строителите и хвърляли коктейли „Молотов".

По данни на валията на Диарбекир Джахит Кърач един от протестиращите не се съобразил с предупрежденията на жандармерията и продължил да хвърля коктейли „Молотов" и стрелял с пистолет. Тогава жандармерията се намесила първо със сълзотворен газ, а след това и с предупредителни изстрели във въздуха. Възникнало истинско сражение, при което е убит младежът Медени Йълдъръм, на 18 години, а други девет души са ранени, от които двама – тежко.


В знак на протест група протестиращи с маски на лицата са блокирали за известно време първокласния път от републиканската мрежа Диарбекир-Бингьол.


Валията на Диарбекир предупреди да не се допускат провокации и разрастване на напрежението и призова неправителствените организации и избраните от провинцията депутати да съдействат за успокояване на обстановката. Самият той вече е провел такива разговори с някои депутати, посочва NTV.

#Диарбекир #кюрди #Молотов #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници