Земеделският министър: Хлябът ще запази цената си

Земеделският министър: Хлябът ще запази цената си
С магическа пръчка няма как да се решат проблемите, коментира Греков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За пазара на зърно не се очаква рязко спадане на търсенето. И при вътрешния пазар ще има търсене на зърно. В момента 350-380 лева на тон е цената, заяви земеделският министър Димитър Греков пред "Дарик".

"Не мисля, че ще паднат цените на хляба. Не очакваме и поскъпване на хляба. Нямаме основание за резки промени на пазара. Очаквам една устойчивост не само за тази година, а и за в бъдеще, защото цените са почти международни както на пшеницата, така и на ечемика, царевицата и слънчогледа", подчерта Греков.

Според него, в момента е важно да чуем проблемите на земеделските производители, а те са много.

"Земеделските производители имат право и основание да протестират много за това, което се е случвало в земеделието в предишните години", коментира той.

Той увери, че се опитват да решават проблемите им всеки ден и всеки час.

"С магическа пръчка, обаче, няма как да се решат проблемите", добави Греков.

Той заяви, че най-нагорещената тема на производителите сега е да си приберат реколтата, а всички останали проблеми могат да се решават в диалог със земеделското министерство. 

"Започнахме с нова Обща селскостопанска политика за следващия програмен период, в който вече получихме друг размер – 13 се очаква да бъдат процентите за директни плащания от всички пари. Досега е било 3,5% за производствата, които са особено важни – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство. Ще се вдигне и процентът за животновъдството като цяло. През този 23-годишен период имаше производства, които изпревариха развитието на други производства, това са например зърнопроизводителите", каза още земеделският министър.

#земеделски производители #хляб #Греков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници