Пирински: Гражданският протест не може да подмени институциите

Пирински: Гражданският протест не може да подмени институциите
A A+ A++ A

„Тези протести изиграха голяма роля, за да осъзнаят институциите и партиите, че не могат да функционират както досега“, каза пред БНР Георги Пирински, заместник-председател на БСП. „Обърнете внимание на третата част от мерките на премиера Орешарски. Тя е за демокрацията на управлението, а първият въпрос е за нов Изборен кодекс“, посочи Пирински.

„Още в предизборната ни платформа сме се ангажирали новият парламент да говори по нов начин с хората. Не отхвърлям нито една от критиките или възмущението, което звучи. Включително и избирането на Сидеров за председател на етичната комисия. Но гражданският протест не може да подмени институциите.Парламентът сега работи на границата с хората и се счита, че присъствието на „Атака“ е подкрепа на правителството. Да помислим по друг начин. Мястото на ГЕРБ е в парламента и никъде другаде. Там, с цялата си аргументация на опозиция, да поставят въпросите. Изходът от днешната криза е спазването на нормите на демокрацията, а първата норма е диалогът“, каза Пирински.

„Всички упреци и възражения трябва да звучат в парламента. Но не звучат, защото ги няма ГЕРБ. Крайно безотговорно поведение е да ги няма. Въпросът е всички ние искаме ли да имаме държава, която да функционира, или искаме разпад на държавата - това е въпросът, пред който сме изправени“, каза той.

Помолен да коментира поведението на лидера на „Атака“ Пирински обясни, че от Сидеров зависи дали ще функционира парламентът и това е така само защото ГЕРБ не е в парламента.

„Срам е за опозицията, че се държи по този безотговорен начин. Правителството не обмисля подаването на оставка, защото счита това за крайно безотговорно“, уточни Георги Пирински.

#Георги Пирински #Парламент #протести #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници