Филип Попов: Решението на КС за изборите не е политическо

Филип Попов: Решението на КС за изборите не е политическо
В решението на КС да не се касират парламентарните избори няма политическа нотка. Това заяви народният представите от КБ Филип Попов в ефира на Нова телевизия. Снимка: niebg.net
A A+ A++ A

В решението на КС да не се касират парламентарните избори няма политическа нотка. Това заяви народният представите от Коалиция за България Филип Попов в ефира на Нова телевизия. На въпрос, създава ли това решение прецедент да се мисли, че всеки може да прави каквото иска на предстоящите избори, той отговори, че няма такъв прецедент и допълни, че решение на такава институция не би следвало толкова много да се коментира, просто се изпълнява.

"Там има представители на президентската институция, на НС и на съдебната система. Това са хора професионалисти, доказани в своята сфера”, каза още народният представител.  Помолен да коментира факта, че КС се е произнесъл за законността на изборите, без Прокуратурата да е излязла със становище за случилото се в Костинброд, социалистът коментира, че КС е съд, извън съдебната система, който борави с други понятия и поглед върху правната ни система и решава въпроси за нарушения на българската Конституция.

Според него КС е имал нужната информация, за да вземе своето решение и предположи, че тя е изложена в мотивите му. Попов поясни, че липсата на мотиви в Прокуратурата да се произнесе, дали има престъпление и от кого е извършено, не може да влияе на КС.

„Абсурдно е да се мисли, че КС трябва да чака Прокуратурата да излезе със становище, за да вземе решение”, допълни народният представител. Той напомни още, че фалшификацията на бюлетините е установена в деня преди изборите, а не по време на изборния процес. „Манипулацията и възможността за подмяна на суверена беше опасна, но беше предотвратена” обясни той и допълни, че от четиристотинте хиляди бюлетини, намерени в печатницата в Костинброд, над триста хиляди са били определени от Прокуратурата като годни за гласуване.

„От ГЕРБ искат да опровергаваме решение на КС, на Прокуратурата и на волята на суверена. Всички са виновни, когато определена партия не е спечелила”. Социалистът напомни, че и БСП е обжалвала много избори и жалбите й не са били уважени, но представителите й не са имали подобно поведение”, категоричен бе той.

БСП уважава решенията на българските съдилища На въпрос какво ще се случи, ако НФСБ и РЗС спечелят обжалването си за касиране на вота в Турция и 3, 4 мандата бъдат взети от ДПС и няма ли решенията, взети с тези мандати, да са спорни, Попов отговори, че всеки има право да обжалва изборите.

"Нека изчакаме решението на КС. Ние уважаваме всички решения на българските съдилища и се съобразяваме с тях и като политическа партия, и като коалиция”. Според него мотив на РЗС да подаде тази жалба е невъзможността й да се пребори да влезе в управлението.

На въпрос, какво е разчетено в думите на посланиците на Германия и Франция по повод българската политическа ситуация, Попов отговори, че не е получено официално потвърждение за изказването им в Министерство на външните работи и допълни, че думите им трябва да се прочетат внимателно. "Те не касаят само сегашното управление, а са насочени към управлението на България през последните десет години. То трябва да се промени”, каза още народният представител и допълни, че вече са направени първите стъпки в тази посока и НС никога не е било толкова прозрачно и не е имало такава комуникация с НПО.

В заключение Попов заяви, че очаква ГЕРБ да се върне на работа, защото истинският политически живот се води в кулоарите на НС.

#КС #Филип Попов #БСП #депутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници