Президентът: Механизмът за наблюдение на ПАСЕ трябва да отпадне

Президентът: Механизмът за наблюдение на ПАСЕ трябва да отпадне
Росен Плевнелиев се срещна с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На среща с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жан-Клод Миньон президентът Росен Плевнелиев заяви, че постмониторинговият диалог на ПАСЕ с България трябва да отпадне, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Жан-Клод Миньон е на посещение в София за участие в 41-та сесия на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

Плевнелиев посочи, че мониторинговият диалог от 1992 г. и постмониторингът на ПАСЕ с България след 2000 г. са изиграли важна роля за демократичните промени в България, за реформата на законодателството и за укрепването на демократичните институции.

Постмониторинговият режим на ПАСЕ по отношение на България беше една от темите, които бяха обсъдени и от премиера Пламен Орешарски и Жан-Клод Миньон.

По време на срещата в Министерския съвет Миньон отбеляза, че страната ни е една от първите, които са се присъединилия към Съвета на Европа през 90-те години. По думите му от тогава България е осъществила огромен скок напред, съобщи правителственият пресцентър.

"Този постмониторингов период няма да продължи безкрайно. Има какво още да се направи. Ние сме готови да помогнем", заяви Жан-Клод Миньон.

"Европейското сътрудничество ще окаже положителен ефект върху страните от черноморската група", отбеляза премиерът Орешарски.

Той приветства позитивното отношение на Миньон към страните, които са част от Черноморското Икономическо сътрудничество.

"Желанието ми е тази организация да стане много по-ефикасен партньор на Съвета на Европа. Бих искал да се опрем на тази основа и да работим заедно", отбеляза Жан-Клод Миньон.

#Парламентарната асамблея на Съвета на Европа #Жан-Клод Миньон #Росен Плевнелиев #Пламен Орешарски #Миньон #ПАСЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници