Проф. Иван Илчев: Броят на университетите трябва да бъде намален

Проф. Иван Илчев: Броят на университетите трябва да бъде намален
A A+ A++ A

Чл. кор. проф. дин Иван Илчев е български историк, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2007 г., член-кореспондент на Българската академия на науките от 2012 г.

Проф. Илчев, как ще коментирате информацията, че в Софийския университет тази година се влиза в специалност „Право“ с оценка 4?

Вероятно има прекалено много юристи вече в страната. Тук обаче говорим за търсене и предлагане. Заради ситуацията в страната за много родители е по-лесно да издържат децата си, ако учат по родните си места, отколкото да ги пращат в София.

Каква е нужната реформа за българското образование?

Трябва да се намалят университетите. Очевидно България, държава с малко над 7 милиона население, няма нужда от 53 университета. Не е толкова страшно това, което се случва в тези университети. Страшното е колко хора излизат с добри знания от тях. За съжаление, не навсякъде подготовката е достатъчно добра. Затова аз предлагам субсидията за висше образование да не се дава на приет студент, а да се дава в резултат от оценката на един единен национален държавен изпит.

Тоест фунията да се обърне обратно. Защото в момента държавата финансира неясни намерения на ръководствата на университетите. Ако се окаже например, че университетът в Тутракан има по-добри юристи от СУ, логично е те да получават по-добра субсидия за тях.

Необходимо ли е бизнесът да помага на ВУЗ-те под формата на стипендии, за да може след това да излизат готови кадри за частните фирми?

Това са заучени формули от западните страни. За съжаление, част от нашия бизнес е толкова дребен, че въобще не се интересува от това. Въпреки че специалността „Информационни технологии“ вече има връзка с част от бизнеса.

Длъжник ли е държавата на университетите?

Да, държавата е длъжник на университетите. Особено на добрите университети, тъй като в момента за финансирането минимално значение има качеството на университетите. Това започна да се прави през последните 3 години.

Сумата, която се дава за поощрение на добрите специалности в добрите университети, е в пъти по-малка от сумата, която беше отрязана от бюджетите на университетите преди 4 години.

#проф. Иван Илчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници