Боряна Димитрова: Резултатите от вота днес биха били различни от тези през май

Боряна Димитрова: Резултатите от вота днес биха били различни от тези през май
Убедена съм, че всеки едни избори ще направят ситуацията по-добра от сегашната, заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в разговор с депутата от БСП Татяна Буруджиева в предаването „Животът и други неща“ на БНТ.
A A+ A++ A

Убедена съм, че всеки едни избори ще направят ситуацията по-добра от сегашната, заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в разговор с депутата от БСП Татяна Буруджиева в предаването „Животът и други неща“ на БНТ.

Единственото смислено нещо са нови избори, имаме нарушение на базисни параметри, които България е приела като член на Европейския съюз. Трябва да има ново препотвърждаване от суверена, подчерта тя. Социологът описа настоящата ситуация в държавата като това да си направиш резервация в хотел, в който се правят ремонти, тече банята, има хлебарки, но не искат да ти сменят стаята.

А накрая дори ти казват, че си платен и искаш да дискредитираш хотела, въпреки че те са тези, които нарушават договора. В момента управляващите нарушават обществения договор, допълни тя. По думите на Димитрова обществените нагласи в този момент не са еднакви с тези от началото на май преди изборите тогава, което означава, че изборните резултати сега също биха били различни.

„Натрупват се все повече и повече неприемливи неща“, обясни тя. Според нея, ако има избори сега, ще има промяна в парламента, но преди да има електорална ситуация, никой не може да каже за кого биха гласували хората.

„Кризата на доверие не може да се реши с протакане на това дали ще има промяна“, подчерта социологът.

Буруджиева обаче заяви, че насилствено определяне на избори не е нормална практика. „Изборите трябва да се определят спрямо това какво трябва да се свърши в държавата и отчета за това какво е свършено. За евроизборите има логика да се обсъжда дали да се комбинират с парламентарни“ обясни тя. По думите ѝ те могат да станат във всеки един момент и не става въпрос, че управляващите са се „запънали за властта“.

Според нея обаче в момента има много по-важни неща, които трябва да се направят, отколкото да се отиде на избори, които няма да решат проблемите на гражданите. „Големият проблем на настоящото управление са конкретните хора“, подчерта депутатът от левицата и допълни, че няма как да се внесат всички правилни хора. На фона на три хиляди политически назначения, каквито има в България, има 10 проблемни примера, които обаче трябва да се види как ще работят, каза тя.

Тя отрече да е казвала, че посланиците на Германия и Франция трябва да бъдат изгонени, а обясни, че е казала, че български посланик, ако си позволи такова нещо в техните държави, ще бъде изгонен. Има форми, в които посланиците могат да се изкажат. Не смятам, че демокрацията в България е в тежък риск, подчерта тя и допълни, че е останала с впечатление от изказването им, че България е „като Бурунди и ни спасяват от някакъв диктатор“.

#Боряна Димитрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници