Откриха "молекулата на нещастието" в човешкия мозък

Откриха "молекулата на нещастието" в човешкия мозък
Учените са от лабораториите Heptares Therapeutics са използвали най-мощните рентгенови апарати в света, за да изучават хипофизната жлеза на мозъка. Снимка: "Дейли мейл"
A A+ A++ A

Британски учени са открили молекулата на нещастието в човешкия мозък, за която се смята че отговаря за всички усещания за стрес и неспокойство, съобщава сайтът на вестник „Дейли Мейл”, цитиран от Би Ти Ви.

Изследователите смятат, че протеинът – наречен CRF 1 – може и да е директно свързан с депресията.

Учените са от лабораториите Heptares Therapeutics са използвали най-мощните рентгенови апарати в света, за да изучават хипофизната жлеза на мозъка.

На науката е известно от години, че именно тази жлеза контролира чувствата за стрес, депресия и неспокойство, посредством изпускането на стресови вещества.

 

Сега, учените са установили, че реакцията се предизвиква от CRF 1 – който се намира във външните мембрани на хипофизните клетки.

CRF 1 се намира в хипофизните клетки и реагира на стресовите молекули, засичани от хипоталамуса – тази част от мозъка, която произвежда хормоните, които контролират температурата на тялото, глада, настроенията и др.

 

Откриването на структурата и функционирането на протеина може да даде път на нови лекарства, които да позволят пълен контрол върху него.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници