Елен Герджиков: До 1 млрд. лева може да е неустойката за прекратената концесия на "Софийска вода"

Елен Герджиков: До 1 млрд. лева може да е неустойката за прекратената концесия на "Софийска вода"
Има реална опасност при едностранното прекратяване на концесията на „Софийска вода” от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 млн. и 1 млрд. лв., каза Елен Герджиков. Снимка:www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

“Има реална опасност при едностранното прекратяване на концесията на „Софийска вода” от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 млн. и 1 млрд. лв.”, съобщи за Агенция „Фокус” Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

„С референдум, ако тази концесия бъде прекратена, всеки арбитражен съд ще счете това за едностранно прекратяване от страна на общината. Много е вероятно да бъдат отсъдени изплащането на огромни неустойки, което е изцяло в полза на концесионера”, обясни Герджиков.

“Ако бъде прекратена тази концесия, следва нова процедура и никой не може да гарантира кой ще бъде следващият концесионер, може да е същият. Тогава може хем да са прибрали огромна неустойка, хем да си останат концесионер и то най-вероятно с по-лоши условия, защото срокът на концесията ще бъде по-кратък. При по-кратък срок, естествено инвеститорът ще предложи по-лоши условия-по-висока цена на водата и по-ниски инвестиции в мрежата. Защо да правим това, кого обслужваме, чии интереси”, попита Герджиков.

#Елен Герджиков #концесия #водата #интереси #срокът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници