Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава

Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава
Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава, а сделките се възпрепятстват от сериозното разминаване между цените, които искат продавачите и тези, които дават купувачите. Снимка: kurier5.com
A A+ A++ A

Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава, а сделките се възпрепятстват от сериозното разминаване между цените, които искат продавачите и тези, които дават купувачите, предаде 24chasa.bg.

Възвръщаемостта под формата на рента вече минава граници, които не са интересни за някои инвеститори, отчита Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земеделска земя. По негови данни допреди 1-2 г. доходността е била средно 7-8%, а сега на места е паднала до 3-3,5%.

“Арендаторите, които са основни играчи, също били по-пасивни. Причините били по-лошите изгледи за реколтата. Метеорологичните условия са голям фактор в земеделието поради липсата на поливни съоръжения”, коментира Петков.

“Цената на земята може да расте само ако се добави стойност, а това става чрез комасиране и изграждане на хидромелиорации - а и двете не са налице в България”, обясни Петков.

От асоциацията на собствениците на земеделска земя очакват известно блокиране на пазара заради разминаването между купувачите и продавачите.

В момента собствениците искали по 550-560 лв. за декар в райони на страната без Добрич, а купувачите били склонни да платят не повече от 350 лв.

#цените #Борислав Петков #земя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници