Михайлова: 22 депа за твърди отпадаци до 2016 г. или наказателни процедури от ЕС

Михайлова: 22 депа за твърди отпадаци до 2016 г. или наказателни процедури от ЕС
Михайлова заяви, че има сериозни основания за освобождаването на директорите на регионалните инспекции по околна среда и води. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако ние докажем, че можем да изградим 22 депа за твърди битови отпадъци по ОП „Околна среда" до края на 2015 г., няма да има наказателна процедура срещу България от Европейския съюз", заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред Нова телевизия, предава „Фокус".

По договора за присъединяване към Европейски съюз България трябваше да изгради 24 депа до края на 2009 г., но към момента има изградени само две такива.

„Забавянията са толкова големи, че наистина рискуваме да влезем в процедура. Още сме на етап, когато от нас се иска информация. Глобите са големи, те се изчисляват в десетки хиляди евро месечно", заяви Михайлова.

Според нея, трябва да се подобри работата на регионалните инспекции по околната среда, особено трябва да се подобри работата на дирекциите на националните паркове и басейновите дирекции.

Михайлова заяви, че има сериозни основания за освобождаването на директорите на регионалните инспекции по околна среда и води.

„Това не е чистка, която се е случила в първата седмица от влизането ми в министерството - това е решение, което съм взела в резултат на множество сигнали. В резултат на това България е в съдебни процедури в Брюксел. Имаме поредица от проекти по Ос 3 на ОП „Биоразнообразие", където бенефициенти са точно регионалните структури, и всички тези проекти са рискови, всички до един, поради факта, че там непрекъснато се намират нарушения, пропуски в обществените поръчки и избора на изпълнители", обясни Михайлова.

#Искра Михайлова #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници