Крадат със SMS лични данни и пари

Крадат със SMS лични данни и пари
Снимка: toppresa.com
A A+ A++ A

Известните доскоро фишинг измами вече се преместиха от интернет в телефона. Само в последните няколко дни хиляди българи получиха SMS-и, които ги приканваха да дадат личните си данни, за да получат милиони от награда на Европейския съюз, съобщава в. "Монитор".

Ако доскоро потребителите получаваха писмо на електронната си поща от „приятел в беда”, който има спешна нужда от пари, сега престъпниците са се изхитрили и вече пращат SMS-и.

Краткото съобщение на английски гласи, че абонатът току-що е спечелил между 3 и 5 милиона паунда награда, отпускана от Европейския съюз. За да си прибере парите обаче, абонатът трябва да си изпрати трите имена, мобилен телефон, а в по-късен етап се иска и информация като номер на лична карта и адрес.

„Причината да пращат SMS-и е, че хората са по-склонни да им повярват пред изтърканите вече електронни писма”, коментираха специалисти по киберсигурност.

Зад новата измама стоят нигерийци и африканци, които живеят във Великобритания и са специалисти във фишинга. Смята се, че те са организирали и изпращането на хиляди SMS-и до потребители в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите