Правителството прие споразумението за партньорство с ЕС

Правителството прие споразумението за партньорство с ЕС
Министерски съвет прие на днешното си заседание споразумението на България за партньорство с Европейския съюз за следващия програмен период, предаде БГНЕС. "Целта е това да е споразумението на България, а не на една или друга политическа сила, не на едно
A A+ A++ A

Министерски съвет прие на днешното си заседание споразумението на България за партньорство с Европейския съюз за следващия програмен период, предаде БГНЕС. "Целта е това да е споразумението на България, а не на една или друга политическа сила, не на едно или друго правителство, не на едно или друго министерство", подчерта след заседанието на кабинета вицепремиерът Зинаида Златанова.

През тази седмица този вариант на споразумение ще бъде изпратено на ЕК за провеждане на технически консултации, а подготовката на финалния вариант на споразумението ще продължи. Окончателният вариант на споразумението ще бъде изготвен след влизането в сила на европейските регламенти за следващия програмен период и след окончателното одобрение от ЕП на Многогодишната финансова рамка, уточни вицепремиерът Зинаида Златанова.

Много се надявам, че европейските фондове от поле за политическо противопоставяне ще се превърнат в инструмент за обединение и всички ще помогнат те да изпълнят своето предназначение, да подобрят живота на всички български граждани, подчерта Златанова. И тя и всички министри, чийто министерства отговарят за усвояването на средствата от ЕС, са амбицирани да направят всичко необходимо средства от ЕС да достигнат най-бързо там където са необходими.

"Ние подобрихме анализа и стратегията по отношението на селските райони, рибарството и аквакултурите. Подобрена беше връзката с инвестициите при изразходването на средствата от останалите фондове на ЕС. Подобрена беше и частта за конкурентоспособността и подпомагане на малките и средните предприятия. Ключов приоритет, на който се акцентира е електронното управление. Тъй като средствата от ЕС трябва да имат реален ефект върху уязвимите групи хора,специално внимание е обърнато на хората с увреждания и ромите. Подобрени бяха текстовете в споразумението в редица още ключови сектори", каза още Златанова.

По линия на оперативните програми страната ни ще получи от Европейската комисия през следващия програмен период общо 6, 257 милиарда евро. Както вече е известно, през периода 2014-2020 година в страната ще действат ОП "Добро управление", ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", ОП "Региони в растеж", ОП "Развитие на човешките ресурси", ОП "Иновации и конкурентоспособност", ОП "Околна среда", ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Най-голям ще е бюджетът на Оперативна програма "Околна среда", за която се очаква от ЕК да дойдат общо 1, 271 милиарда евро. За изпълнение на дейностите по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" се очаква Брюксел да отпусне общо 1, 207 милиарда евро, за дейностите по ОП "Региони в растеж" – 1, 170 милиарда евро, а за ОП "Иновации и конкурентоспособност" – 1, 037 милиарда евро.

За целия програмен период за ОП "Развитие на човешките ресурси" от Европейската комисия ще получим 707,13 милиона евро, за – ОП "Добро управление" – 356,24 милиона евро, а за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" - 508,04 милиона евро. България избра да работи по всичките 11 тематични цели за следващия програмен период. За постигане на целта "Засилване на научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите" са заделени общо 363,03 милиона евро. Повече от половината от тях или точно 211,47 милиона евро ще бъдат по линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност", а 151,56 милиона евро ще са от парите за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". 0,45 % от бюджета на Програмата за развитие на селските райони също ще отидат за дейности за изпълнение на тази цел.

За дейностите по втората тематична цел "Подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии и на тяхното използване и качество" общо ще има 211,17 милиона евро, 190,05 милиона евро от тях ще дойдат от ОП "Добро управление", а 21,12 милиона евро ще са от бюджета на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Към тях ще се прибавят и 5 % от бюджета на ПРСР.

Повече от половината от европейското финансиране за ОП "Иновации и конкурентоспособност" или точно 528, 23 милиона евро ще отидат за изпълнение на целта, свързана с подобряване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия. За тази цел ще бъдат разпределени и половината от европейското финансиране по Програма за морско дело и рибарство и 15, 6 % от бюджета на ПРСР.

Около половин милиард евро ще бъдат разпределени от оперативните програми за изпълнение на целта "подкрепа за преминаването към нисковъглеродна икономика във всички сектори". Парите са разпределени по равно между ОП "Региони в растеж" и ОП "Иновации и конкурентоспособност". От бюджета на всяка от двете програми за дейностите във връзка с тази цел са предвидени точно 238,47 милиона евро. Една десета от бюджета на ПРСР и 6 % от бюджета на Програмата за развитие на морското дело и рибарството също ще отидат в тази посока.

За целта свързана с адаптацията към измененията на климата и превенцията на риска, ще има общо 81,34 милиона евро по линия на оперативните програма (8,13 милиона евро от които от ОП "Региони в растеж" и 73,20 милиона евро от "Околна среда" ). 7,7 % от ПРСР също ще са мерките, свързани с тази цел. За дейностите по опазване на околната среда и за насърчаване на ресурсната ефективност общо се изразходват малко под 1, 228 милиарда евро, от които 1, 159 милиарда евро от парите за ОП "Околна среда" , 27,38 милиона евро от парите за ОП "Иновации и конкурентоспособност" и 41,07 от "Региони в растеж".

Над 40 % от европейското финансиране на ПРСР и 33 % от евросредствата за Програмата за морско дело и рибарство също ще отидат за дейности, свързани с опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност. Цялото европейско финансиране за ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" ще бъде изразходвано във връзка с тематична цел "Насърчаване на устойчивия транспорт и премахване на участъците с недостатъчен капацитет във всички ключови мрежови инфраструктури".

За тази цел ще се похарчат и 69,12 милиона евро от бюджета на "Региони в растеж". 327,30 милиона евро от европейското финансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще отидат за "насърчаване на заетостта и подкрепа на мобилността на работната сила", а още 241,20 милиона евро ще са за "насърчаване на социалното приобщаване и борба с бедността". За борбата с бедността ще има и 384,91 милиона евро от ОП "Региони в растеж". 2,5% от европейските средства за ПРСР и 5 % от евросредствата за Програмата за морско дело и рибарство също ще са за насърчаване на заетостта, 14 % от парите за ПРСР пък ще отидат за борба с бедността.

За повишаване на институционалният капацитет ще се похарчат общо144,54 милиона евро ( 107,64 милиона евро от "Добро управление" и 36,90 милиона евро от "Развитие на човешките ресурси"). За инвестиции в образованието, уменията и ученето през целия живот България ще разполага с 781,04 милиона евро (392,93 милиона евро по линия на "Региони в растеж", 72,03 – по линия на "Развитие на човешките ресурси" ,316,08 милиона евро – от парите за "Наука и образование за интелигентен растеж").

В тази посока ще се изхарчат и 0,15 % от бюджета на ПРСР. Очаква се за техническа помощ по оперативните програми общо да бъдат изхарчени 250 милиона евро. За техническа помощ са заделени 4 % от бюджета на ПРСР и 6 % от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство.

#ЕС #Зинаида Златанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите