Коалицията срещу Сирия: Вниманието на света е обърнато към Турция заради Командването на НАТО в Измир

Коалицията срещу Сирия: Вниманието на света е обърнато към Турция заради Командването на НАТО в Измир
На фона на бързото формиране на коалицията срещу Сирия, вниманието на световната общественост е обърнато към Турция, защото ако бъде проведена сухопътна операция, щабът на съюзническите сили ще бъде в турската провинция Измир, съобщи електронното издание
A A+ A++ A

На фона на бързото формиране на коалицията срещу Сирия, вниманието на световната общественост е обърнато към Турция, защото ако бъде проведена сухопътна операция, щабът на съюзническите сили ще бъде в турската провинция Измир, съобщи електронното издание на вестник „Милиет”.

През изминалите месеци НАТО премина към нова организационна структура и силно намали броя на своите командвания и щабове. След продължителни преговори на 8 юни 2011 година на среща на министрите на отбраната в Брюксел е решено Командването на обединените ВВС в Измир да бъде трансформирано в Командване на обединените сухопътни войски, което да бъде подчинено пряко на Щаба на Върховното главно командване (ВГК) на Обединените въоръжени сили (ОВС) на НАТО в Европа в град Монс, Белгия.

По този начин Командването на обединените сухопътни войски в квартал Ширин на околия Буджа в турската провинция Измир става едно от трите главни командвания на ВГК на ОВС на НАТО и единственото командване на обединените сухопътни войски на алианса.

Командването в провинция Измир започна да действа от 1 декември миналата година и от тогава има щатен персонал от 50 души. По план е предвидено той да нарасне седем пъти и да достигне 350 души. При една вероятна сухопътна операция в Сирия именно този щаб на НАТО в Измир ще осъществява командването и контрола на войските и безспорно ще има критично значение за воденето и изхода на бойните действия, пише още вестник „Милиет”.

По "Фокус"

#Сирия #химически оръжия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници